13-as körzet

SZABó MAGDA: ABIGéL

Kiadó: Móra
Kiadás éve: 2013
Oldalszám: 396

Ginával, Vitay tábornok elkényeztetett kislányával 1943 őszén megfordul a világ. El kell hagynia otthonát, iskoláját, barátnőit – méghozzá a legnagyobb titokban, búcsú nélkül. El kell szakadnia édesapjától, aki soha sem hagyta még magára korán anya nélkül maradt, egyetlen gyermekét. Mintha forgószél repítené a kislányt messze Budapesttől, messze mindentől, ami eddigi életét jelentette, az árkodi kollégium komor falai közé. Az erődre emlékeztető kollégium szigorú fekete-fehér világa tilalmakkal veszi körül a kislányt, rákényszeríti a maga érthetetlen és elfogadhatatlan törvényeit. S Gina hiába lázad, hiába szökne, menekülne innen, valami mégis maradásra kényszeríti, valami, amit nem tudott, s amit meg kellett tudnia ahhoz, hogy önként vállalja a rabságot. Hogyan is igazodjék el egy tizenöt éves kislány ebben a súlyos felnőtt-titkoktól terhes világban? Hogyan illeszkedjék be a lányok közösségébe, hogyan osztozzék gyerekes örömeikben, mint vegye ki részét ártatlan tréfáikból? Talán neki is hinnie kell a naiv árkodi diáklegendában, amelyet a kertben álló szobor alakja köré fontak a lányok? Írjon talán ő is levelet Abigélnek, a korsós lány szobrának, aki mindig segít a bajbajutottakon, a rászorulókon? Szabó Magda lebilincselően izgalmas és bravúros megoldású új regényét Loránt Lilla rajzai díszítik.

A könyv már foglalt!

Pontosan pontatlanok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
A második Világháború "előszobája" küszöbén játszódik a történet.Szabó Magda a maga egyedi ,sajátos és rendkívül ízléses módon megírt könyve ,betekintést enged nyerni az akkori életbe,politikai konfliktusokba.Velem közel egyidős lánynak ,milyen lemondásokkal-milyen élethelyzetekkel kell szembenézni.Így kislányból hirtelen ,szinte pillanatok alatt felnőtté válni.Főhősünk, Georgina megtapasztalta ,és ezáltal a sorokat olvasva mi is átélhetjük milyen a karácsonyt egy kollégium falai között tölteni.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék,mert érdekes és értékes bepillantást nyerhetünk közel 397 oldalon keresztül a nem koedukált egyházi oktatásba.Érdekes ahogyan a történetben az írónő oldalról-oldalra szövi szerelmi és történelmi szálait.Felfedezhető ahogyan gonosznak vélt emberekben kellemesen lehet csalódni ,és fordítva is .
Annak ajánlom, aki...
Nagyon örültem amikor a könyvtárban ezt a számomra kedves könyvet sikerült"zsákbamacskaként" kiválasztani.Többször is elolvastam -ajánlom tényleg mindenkinek.Rám nagy és mély nyomot hagyott már az első elolvasásakor.Az akkori politika és diplomácia a mai napig érvényes és életszerű.Különlegesen megformázva szemlélteti a szerző a szereplőket,a helyszíneket,az akkori olykor veszélyes élethelyzeteket.Egyszerűen remek -ezt EL KELL OLVASNI!
Ne olvassa el, aki...
Tulajdonképpen nehezen találok olyan kritériumot ,amiért nem ajánlanám.Szerintem fiúk és lányok bátran kezükbe vehetik ezt a könyvet. Talán annak nem ajánlanám: aki nem szereti az úgymond kosztümösnek mondható nem a mai korban játszódott történeteket.Az egyházi iskolák szigorú szabályaival azonosulni ,vagy ismerkedni.