Micsoda társaság

SZABó MAGDA: MONDJáK MEG ZSóFIKáNAK

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2008
Oldalszám: 310

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

„Mit jelent az, ha egy gyerek nem stimmel? Hogy rossz?” Zsófika, a regény főszereplője nem tartozik az eminens tanulók közé, látszólag mindig bajt okoz, esetlenül csetlik-botlik a világban. Egyetlen ember volt, aki mindig megértette őt, az apja. „Élete utolsó percében is rá gondolt… miután rosszul lett, csak egyetlenegyszer szólalt meg már, azt mondta: „Mondják meg Zsófikának.” Valamit üzenni akart neki, de mit? Már nem tudta befejezni a mondatot.” Zsófika egyedül kell hogy megkeresse, „mit csináljon, ha stimmelni akar ”. És Zsófika nemhogy kitűnőre vizsgázik emberségből, helytállásból, de ösztönös gyermeki ráérzéssél „beleszól” a felnőttek életébe… És ami a legfontosabb, közben igazi társakra, barátokra lel a felnőttek között.

A könyv már foglalt!

Pontosan pontatlanok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert bepillantást nyerhettünk egy kislány életébe, aki semmikor nem akart semmi bajt, csak megvédeni a családját és a barátait. Érdekes volt átélni a régebben élő emberek átlag életét, amelyben kisebb kalandok is belefértek.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a főhős helyében, mert nem találok olyan okot, amiért szívesen lennék ő. Ezek az okok például, hogy Zsófika eléggé szótlan kislány, ezért nem tudnék azonosulni az ő személyiségével. Voltak olyan szereplők is, akiket nem szívelnék.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki Szabó Magda más műveit is kedvelte, és szereti a kicsit átlagos, kicsit kalandos könyveket. Az is kedvelheti ezt a történetet, aki szeretne olyan könyvet olvasni, amiben a főhős nem egy nagyképű, beszédes ember, hanem egy csendesebb, szerényebb szereplő.
Ne olvassa el, aki...
Ne olvassa el, aki nehezen birkózik meg a nehéz nyelvezetű könyvekkel, és nem szereti a régebbi történeteket. Az se olvassa el, aki nem szeret egy gyerek fejével gondolkozni egy könyv erejéig.

Pontosan pontatlanok / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Zsófika egy különc kislány, aki sehol nem találta a helyét, csak a elhunyt édesapja mellett. Kalandok, új barátságok, nyomozás.