Micsoda társaság

TATAY SáNDOR: KINIZSI PáL

Kiadó: Ciceró
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 189

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

Igazi hős, a nagy erejű Kinizsi Pál – Mátyás király vitéze – olvasmányos történetét ismerhetjük meg e kitűnő kötetből, amely igazán „ajánlott” irodalom a gyermekek részére. Valóban ajánljuk is az általános iskolák pedagógusainak feldolgozásra. Kinizsi – egyszerű közemberből főúr lesz, hadvezér, a fekete sereg hős vezére! A regény e tényekre épülő, sok népmesei elemet magába foglaló, igazi ifjúsági irodalom, mely a fiatal elé igazi, követhető, szerethető példaképet állít.

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
megtudunk pár dolgot arról a történelmi korról, amikor Mátyás király élt, például hogyan zajlottak a harcok, és pár híres helyszinről is olvashatunk (Temesvár, Nagyvázsony, stb). Plusz még beleláthatunk az akkori harci stratégiákba is, amiket a vezérek alkalmaztak. A könyvben azt is megtudhatjuk, hogyan éltek az emberek, bepillantást nyerhetünk az akkori korba, gazdálkodásba, harcba, és a szegények sanyarú életébe. És persze van benne néhány történet az álruhás Mátyás királyról is.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a főhős helyében, mert személyesen találkozott Mátyás királlyal és még egy egy pohár borocskát is megittak, jó barátok lettek. Azért is lennék szívesen Kinizsi Pál, mert legyőzhetetlen volt, bátor, erős (úgy táncolt, hogy a szájában volt egy török, a hóna alatt kettő), a végén a saját várában élhetett, és a csatákon kívül, amiket megvívott, boldogan élt, mert azt csinálta, amire mindig vágyott!
Annak ajánlom, aki...
szereti a középkorról és mindenféle izgalmas csatákról szóló történeteket. Vagy akinek a szíve csücske a sok középkori hős felé húz, mint pl. Mátyás király, Kinizsi Pál vagy Magyar Balázs. De aki szereti a török-magyar csetepatékat, az sem fog csalódni, mert ez jó részben szerepel a történetben. A regény nagyon izgalmas, sok fordulat van benne, nem unatkozik, aki olvassa.
Ne olvassa el, aki...
nem szereti Kinizsi Pált vagy Mátyás királyt (van ilyen?), vagy esetleg a középkori történeteket. Annak sem ajánlom, aki nem szereti, ha sok vér folyik, vagy sok harc van a történetben… De aki a csata leírásokat se szereti olvasni, az is inkább válasszon más könyvet. Ezeken kívül mindenkinek ajánlom, mert egy jó történet volt, amit érdemes elolvasni, és annyira nem is vastag!

Freaks / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Hogyan lesz Mátyás idejében molnárlegényből a király vezére, Nagyvázsony ura, temesi kapitány és híres törökverő, akitől az ellenség retteg, a magyar élteti!