Semmi

WILLIAM GOLDING: A LEGYEK URA

Kiadó: Európa
Kiadás éve: 2011
Oldalszám: 251

A könyvet 14 éven felülieknek ajánljuk.

Egy csapatnyi angol kamasz, akinek repülőgépe lezuhan egy lakatlan szigetre, nekilát, hogy Robinsonként megpróbálja újrateremteni a civilizációt. A fiúk testületeket választanak, törvényeket hoznak, igyekeznek ésszerűen berendezni életüket, ahogyan a brit gyarmatosító szellemet dicsőítő kalandregényekben szokás. A Legyek Urának azonban más a végkifejlete: ezek az alig tizenéves gyerekek fokozatosan elvadulnak, lehámlik róluk a civilizációs máz, és immár nem komiszak, hanem gonoszak, ölni is képesek, és félelmükben csinálnak maguknak istent, aki megfelel démonikus mivoltuknak: a Legyek Urát. Azt teszik, önmaguktól, saját bensőjüktől vezérelve, amit ez a század tett a legszörnyűségesebb időszakaiban. William Golding, akit 1983-ban életművéért Nobel-díjjal jutalmaztak, regényében korunk alapélményét dramatizálja megrázó lélektani és gondolati hitellel. A Legyek Ura (1954) méltán számít a mai angol irodalom egyik klasszikus alkotásának

A könyv már foglalt!

A varázslóárnyvadász... / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Tömören fordulatos és az író fokozatosan építi fel a történet menetét.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Az ok amiért nem szeretnék a főszereplő lenni, azaz Ralph nagyon egyszerű. A könyv elejétől fogva nagy teher nehezedik a vállára, ugyanis megválasztják vezérnek és miután a szépen felépített rendszerük lassan összeomlik mindenki ellene fordul. Viszont irigylésre méltó vezetői képessége van és jól átlátja a helyzetet...ami valljuk be senkinek se jönne rosszul.
Annak ajánlom, aki...
Elsősorban azoknak ajánlom akik szeretik az olyan könyveket amiknek egyszerű a történet vezetése és ahol nem kell keresni a párhuzamokat az események között .Nagyon fog tetszeni azoknak is akik a régebben íródott történeteknek hódolnak és akik szeretik a nem mindennapi eseményeket.
Ne olvassa el, aki...
Annak nem ajánlanám akik jobban szeretik az új műfajokat, varázslatos történettel és szerelmi szálakkal. Azok se fogjanak bele akik nehezen olvasnak nehezebb nyelvezetű könyveket, ugyanis az elronthatja az élményt.

A varázslóárnyvadász... / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Egy rakás gyerek felnőttek nélkül egy lakatlan szigeten. Hogy kerültek ide? A gépük bombázás áldozatául esett, hisz épp dúl a második világháború.