Most akkor járunk?

WILLIAM SHAKESPEARE: ROMEO éS JúLIA

Kiadó: Akkord
Kiadás éve: 1999
Oldalszám: 114

A könyvet 12 éven felülieknek ajánljuk.

A Romeo és Júlia (1595) témájának alapja egy olasz novella: Shakespeare a kor szokása szerint nyúlt ismert témákhoz, és teremtett azokból új, önálló alkotást. A novellából kiindulva írta meg a líraiság és a tragédia szintézisének a remekét. Párkapcsolat, szerelem, érzékiség, családi viszály, ifjú nemzedék és öregek ellentéte: örökké aktuális élethelyzetek. Tobzódó életvágy és végzetszerű halál oly költőiséggel és drámaisággal megfogalmazva, hogy a világirodalom egyik legnagyszerűbb szerelmes művét ünnepelhetjük a darabban. A létezés fő misztériuma, a szerelem – az élet maga – és a halál egy alkotásban: a mindenkori ifjúság megdicsőülése és az értelmetlen halál elutasítása.

A könyv már foglalt!

Freaks / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
Nekem nem nagyon volt jó ezt a könyvet olvasni, mert nagyon nehéz volt a szövege, nehéz volt sokszor megérteni. Kíváncsi voltam, miről szól az igazi történet, mert rajzfilmes feldolgozásban láttam már kétféleképpen. Az alaptörténet izgalmas, de ahogy ezt a könyvet írták, elég nehéz volt. Kár, hogy ezt a könyvet választottam erről a helyszínről, mert nem gondoltam, hogy ennyire bonyolultan van fogalmazva. Szerintem inkább 14 éven felülieknek való!
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Nem lennék a regényben főhős, mert nem akarok szenvedni. Nagyon rossz lehetett nekik hogy nem lehettek sokáig házasok! Rómeónak már rögtön a házasság után el kellett menekülnie, pedig nagyon nem akart. Azért sem lennék a helyében, mert a végén meg kellett halnia, pedig még nagyon fiatal volt. Júliával sem cserélnék, ő is sokat szenvedett, és végül ő is meghalt. Nagyon szomorú ez a történet, mert hiába igyekeztek, a végén nem sikerült, amit terveztek.
Annak ajánlom, aki...
szereti a szerelmes könyveket, de arra készüljön fel, hogy nagyon szomorú lesz a vége. Annak ajánlom, aki már középiskolába jár, mert úgy van megírva, hogy nagyon nehezen érthető, hiába kevés oldal, de sokáig tart elolvasni.Az is olvashatja, aki szívesen olvas olyan történeteket, amik több száz évvel ezelőtt játszódnak. De egy ilyen könyvet szerintem nem tud elolvasni egy általános iskolás. És annak ajánlom még, aki szereti a szomorú könyveket.
Ne olvassa el, aki...
még általános iskolába jár, mert nagyon nehezen érthető a nyelv, amin írta Shakespeare. Annak sem ajánlom, aki még nem látott ilyen tipusú írást (ahol szereplőnként külön van írva a szöveg, mint a színházi daraboknál.) Az se olvassa el, aki vidám varázslatos történeteket szeret, ebben biztos, hogy nem talál humort.

Freaks / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: Színdarabnak írt történet két ellenséges veronai nemesi család kibéküléséről gyermekeiknek (Rómeónak és Júliának) szerelme, majd szomorú halála után, ahol főszerepet kap a méreg is.