Éhezők viadala

WOLFGANG HERRNDORF: CSIKK

Kiadó: Scolar
Kiadás éve: 2012
Oldalszám: 317

A könyvet 16 éven felülieknek ajánljuk.

2010 Berlin. Maik Klingenberg, a tizennégy éves kamasz éli az ilyen korú srácok unalmas mindennapjait. Egy berlini gimnázium tanulója, családi élete a megszokottan zűrös: anyja alkoholista, a csőd előtt álló ingatlanos apja szeretőt tart, Maik reménytelenül szerelmes Tatjana nevű szerb származású osztálytársnőjébe. Magányos, érzékeny, okos, szentimentális, ám a gyakorlati életben tökéletesen tapasztalatlan és kissé gyáva. Eljön a vakáció ideje, de Maik nem mehet nyaralni, két hétre egyedül marad a város szélén álló nagy házban, anyja újabb elvonókúrán, apja a titkárnőjével vidéken „dolgozik”. Ekkor jelenik meg a ház előtt egy lopott autóval Csikk becenevű osztálytársa, aki eredetileg az Andrej Csicsacsov nevet viseli. A két srác gyorsan összebarátkozik, és a meglovasított trogya Ladával, nagyjából tisztán az unalom leküzdése ellen, elindulnak a nagy utazásra, Csikk rokonaihoz, Havasalföldre. Hogy nem jutnak el oda, az természetes… A regény, amolyan kettős nevelődési regény, másrészt epikus road movie, a Kelet-Németországon át vezető kalandozás története, Maik egyes szám első személyű narrációjában előadva. A német kritika előszeretettel nevezte az új Zabhegyezőnek a regényt, nem egészen alaptalanul. Kamaszromantika, tapasztalatlan gyerekek kalandjai, az otthontalanság érzése a felnőttek világában, mint Salinger egykori sikerkönyvében. Kallódó fiatalok a szellemesen és ötletesen bonyolított cselekményben, könnyű kézzel, de nem felületesen megírva.

A könyv már foglalt!

Éjfürt / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni, mert...
...mert az író jól kidogozot karaktereket ábrázolt, ezzel lehetővé téve, hogy könnyen azonosuljak a szereplőkkel. Továbbá az érdekes történet, illetve az ennek kapcsán leírt gondolatok a könyvet még színesebbé és érdekesebbé tették számomra.
Lennék / nem lennék a regényben főhős, mert...
Lennék a regénybe főhős, mivel gyakran elfog az elvágyódás érzése, amikor valami rosszal kell szembenéznem. Maik irigylésre méltón jó barátra lelt Csikk személyében, és hatalmas személyiség fejlődésen ment keresztül a történet végére.
Annak ajánlom, aki...
Aki kedveli a valós időben és térben játszódó, ám mégis kissé valószínűtlen történeteket. Mindenképpen olvassa el aki szereti a kidolgozott háttérrel rendelkező karaktereket, mert a regényben a szereplők múltjára való utalások által megismerhetjük személyiségük formálódásának hátterét.
Ne olvassa el, aki...
Varázslatos, mesés történetet keres, mert bár a két kamasz fiú utazása nem feltétlenül reális történet, de a mi valódi, olykor kegyetlen világunkban játszódik. Annak sem ajánlom, aki számára egy tizennégy éves fiú kendőzetlen gonolarai sértőek, vagy nem kellően érdekesek.

Éjfürt / kreatív feladatok

Összefoglalás SMS-ben: A könyv Maik, a 14 éves gimnazista fiúról szól, aki újdonsült barátjával, Csikkel Berlinből egy lopott Ladával a Havasalföldre indul. Útjuk során regetek furcsa, érthetetlen, de mégis nagyon értékes embbt arátságára tesznek szert.