A varázslat tava

AIMEE BENDER: A CITROMTORTA KÜLÖNÖS SZOMORÚSÁGA

"Kilencedik születésnapjának előestéjén a mit sem sejtő Rose Edelstein, az iskolaudvari játékok és a zaklatott szülői figyelem perifériáján létező kislány beleharap édesanyja házi sütésű csokoládés citromtortájába, és rájön, hogy varázslatos képességgel rendelkezik: a süteményben képes megízlelni az anyja érzéseit. Legnagyobb döbbenetére fedezi fel magában ezt az adottságot, az anyjából ugyanis – az ő életvidám, ügyes kezű, tevékeny édesanyjából – a lemondás és a kétségbeesés íze árad. Az ételek egyszeriben – és életre szólóan – veszedelemmé, fenyegetéssé válnak Rose számára. Bármelyik étkezésnél bármi kiderülhet. Átokkal is felérő adottsága révén a kislány olyan titkos tudás birtokába jut, amit minden család elrejt a világ szeme elől. A citromtorta különös szomorúsága sziporkázó mese arról, hogy milyen mérhetetlenül nehéz tiszta szívből szeretni valakit, akiről túlságosan sokat tudunk. A szívszorítóan mulatságos, bölcs és szomorú történet azt bizonyítja, hogy Aimee Bender olyan író, akinek káprázatos prózája a mindennapi élet furcsaságait veszi górcső alá."

A könyv már foglalt!

XY Csajok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
bepillanthattunk egy átlagon felüli képességgel rendelkező lány lelki és érzelemvilágába, akinek ugyanakkor a "normális" kortársaihoz hasonló problémákkal (is) küszködik. Az író rávilágított arra, hogy attól, hogy valaki valamiben nagyon eltér az átlagtól, attól még alapjában véve ugyanolyan emberi, mint akárki más. Sőt, valójában jóval nehezebb terhet cipel náluk. Azért is érdekes olvasmányélményt adott, mert visszatükrözte az egy családon belüli érzelmi viszonyrendszerek, kapcsolatokat.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
lennék is meg nem is. Lennék, mert kipróbálnám, hogy milyen lehet úgy táplálkozni, hogy közben nem ízeket, hanem érzelmeket, hangulatokat, gyárak illatát, feldolgozási módokat érzékelek. És ugyanezért nem lennék, mert ezáltal elveszíteném a gasztronómiai élményt.
Annak ajánlom, aki...
érdeklődik az ezotéria, az ezoterikus dolgok, a szellemvilág iránt, és egy könnyű olvasmányra vágyik. illetve annak, akit érdekel egy család dinamikája.
Ne olvassa/nézze, aki...
Aki a könyv címe alapján gasztronómiai utazásra számít. Aki nem hisz a természetfeletti dolgokban.