Értetek teszem

HENRY JAMES: A CSAVAR FORDUL EGYET

"Henry James klasszikus regényében új nevelőnő érkezik egy angliai vidéki kastélyba. Ez akár egy idill nyitókép is lehetne, a nyugalmat azonban gyorsan megtörik a rejtélyek: mi történt a korábbi alkalmazottakkal, s miféle titokzatos idegenek járnak a kastélyban? Hátborzongató látomások kísértenek, a múlt rejtélyes, a jelen baljós, a valóság és a képzelet határán járunk, és a csavar néha fordul egyet… A regénynek számos filmes feldolgozása van, melyekben szerepelt többek között Marlon Brando (Éjszakai jövevények), Nicole Kidman (Más világ), Colin Firth és Ingrid Bergman. A történet alapján Benjamin Britten operát írt. A csavar fordul egyet most új fordításban jelenik meg az Alinea Kiadó Klasszik sorozatában."

A könyv már foglalt!

XY Csajok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Izgalmasnak tartottam, hogyan mutatja be az író, hogy egy furcsa problémára, ami elől a legtöbben elmenekülnének, vagy szemet hunynának fölötte, hogyan reagál egy, az átlagosnál érzékenyebb lelkivilágú nő, akire ezt a két - szintén nem átlagos - gyermeket bízták.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék, mert túl sok titokkal, bizonytalansággal kell a hősnőnek szembenéznie, és saját magán kívül nem igazán támaszkodhat másra. Még az egyetlen "szövetségese", a házvezetőnő sem érti őt igazán. A nevelőnő csak magára, a saját megérzéseire, következtetéseire támaszkodhat egy számára idegen, és félelmet keltő helyzetben. Egy misztikus "hatalom" ellen veszi fel a harcot, esetlegesen saját életét is kockáztatva.Meg azt, hogy őt nézik őrültnek. De lehet, hogy az is...
Annak ajánlom, aki...
Aki nyitott a spiritualitás, a természetfeletti dolgok iránt. Emellett nem áll távol tőle a XIX. századi angol arisztokrácia világa és nem kizárólagosan a Jane Austen-féle sztorikhoz vonzódik. Ezen felül ajánlom a misztikum, és a hátborzongató műfaj iránt érdeklődőknek.
Ne olvassa/nézze, aki...
Szövevényes, gyorsan pergő, lendületes cselekményre számít. Annak sem ajánlom, aki mereven elutasítja, hogy léteznek misztikus erők, és mindent tudományos alapokon akar megmagyarázni. De az se ezt a könyvet vegye le a polcról, aki egy romantikus 19. századi történetre vágyik.