A város tükrei

KRISTÓF ÁGOTA: A NAGY FÜZET

"Valahol Európában pusztító háború dúl. Egy anya vidékre menekíti ikreit a nagyanyjukhoz, a népmesék gonosz boszorkányához. A gyerekeknek egyedül kell megtanulniuk mindent, ami a túléléshez szükséges. Magányosan, éhezve és fázva vezetik naplójukat a Nagy Füzetbe. Följegyzik, mit láttak, mit hallottak, mit tettek, mit tanultak. Szívük megkeményedik, testük megedződik, életben maradnak – de iszonyatos áron. A tizenöt nyelvre lefordított első regénye fekete humorral átszőtt mese és fejlődésregény egyszerre. Vízió egy könyörtelen, elembertelenedett világról, a háború és az azt követő ellentmondásos időszak szörnyűségeiről."

A könyv már foglalt!

XY Csajok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Nem volt jó olvasni, de mégsem tudtam letenni a könyvet. Egy szuszra végigolvastam, mert annyira letaglózott. A döbbenettől nem tudtam abbahagyni. Ezért "tetszett." A könyv embertelen szituációkat mesél el, nagyon kifejező stílusban. Ezért fogott meg. A könyvből készült filmet viszont ezek után sem fogom megnézni. A téma vizuális megjelenítését már nem bírnám elviselni.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Egyértelműen nem lennék. Azt hiszem, ha nekem kellett volna ezekkel a helyzetekkel megbirkóznom, mint a két főhősnek, lelkileg összeroppantam volna. Bár az emberből a könyvben ábrázolt szituációk sok mindent kihoznak. Olyan dolgokat is, amiket el sem képzelnénk magunkról. Szóval nem tudom nekem mi lett volna a túlélési stratégiám. Talán engem is kegyetlenné edzenek a körülmények. Vagy nem. De akkor nem élem túl.
Annak ajánlom, aki...
Kíváncsi a 2. világháborús hátország embereinek küszködéseire, életben maradási technikáira, szenvedéseire, mindennapjaira. Akit érdekel, hogy lelkileg hogyan változnak meg az emberek egy ilyen felfordult világban. Hogyan vetnek le magukról minden, a civilizációs kultúra által rájuk rakódott réteget, és válnak brutálisan vad ösztönlényekké. És mindenképpen erős idegzetűeknek.
Ne olvassa/nézze, aki...
aki azért vesz könyvet a kezébe, hogy szórakozzon, kikapcsolódjon. Aki nem szereti a nehezen emészthető, lélekmegindító nehéz tartalmakat. Akit egy háborús helyzet a katonai hadműveletei, politikai döntései érdekelnek. Akit olvasmányélményként is taszít a gyermekek szenvedését, a testi és lelki erőszakot megjelenítő téma.Aki a kifinomult stílusábrázolást részesíti előnyben, és nem tolerálja a nyerseséget.