Sivatagban és vadonban

BÖSZÖRMÉNYI GYULA: ÜTKÖZET A MERIDIM FELETT

"Böszörményi Gyula: Ütközet a Meridim felett A Krisztus-esemény után 2842-ben járunk. A galaxis forrong, a legtöbb bolygón, s a köztes terekben kisebb-nagyobb viszályok, villongások, belharcok dúlnak a helyi kiskirályok, demokráciák, szövetségek, mutánsok és emberek között. Ez a kolóniaháborúk kora, amikor az emberiség igyekszik megvetni a lábát a von Anstetten démoncsászárok által „gazdátlanul” hagyott világban. A felderítőhajók ismeretlen vidékeket kutatnak át, és amikor lakható bolygókra lelnek, a túlzsúfolt háttérvilágokból nyomban személyszállító óriások tömege indul, hogy benépesítsék azokat. A fiatal emberi kolóniákon úgy teremnek a hősök, mint a történelemben még soha, hiszen a rendkívüli megpróbáltatásokat csakis rendkívüli emberek képesek túlélni. A Korgerán unió űrhadereje háborúban áll a mutáns Horong Plantunium retteget flottájával, s az első csatát már el is vesztette. A fanatikus, egyetlen és rendkívül intelligens horongok célja, hogy kisöpörjék saját űrszektorukból az épp csak letelepedett embereket. Ennek leggyorsabb módja pedig az, ha gyors csapást mérnek a jelentéktelennek tetsző előretolt emberi hídfőállásra, a Meridium-rendszerre, mely hirtelen a galaxis e szeletének legfontosabb pontjává válik. Ez a történet a kolóniaháborúk egyik legjelentősebb flottaütközetéről szól, melyben mutánsok és emberek, fegyverek és filozófiák csapnak össze. S bár az űrben iszonyú csata dúl, egyik fél sem sejti, hogy a háttérben az egész történelem, a jövő változatlansága a tét."

A könyv már foglalt!

The worms / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert egy elképzelt háború történéseit rendkívül részletesen írja le, mindkét fél szemszögéből. Elmondja, hogy a szereplők mit és miért csinálnak, majd bemutatja a következményeket is. Ezen kívül teljesen reálisan közelíti meg a helyzeteket és nem csak az van, hogy a győztes bármiféle veszteség nélkül kerülne ki a végén.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék a főhős helyében, mert ennek a könyvnek valójában nincsen egy konkrét főhőse. A könyv különböző nézőpontokból meséli el az emberi faj, a horong faj, és egy régész és szövetségese kalandjait. De ha választani kellene én egyik fél helyében sem lennék, mert mint ahogy az a háborúkban lenni szokott, még a győztesnek is sok vesztesége van.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti a történelmet, a sci-fit, az összeesküvés elméleteket és annak, aki észben tud tartani 500 különböző nevet és űrhajótípust (a helyszínek miatt nem kell aggódni, van térkép a könyv elején... ). Ezen kívül az is imádni fogja, aki szereti egy könyv olvasása közben látni, hogy a szereplők mit-miért csinálnak.
Ne olvassa/nézze, aki...
Ne olvassa, aki nem szereti a már szinte végtelennek látszó "történelmi" leírásokat és a bonyolult kiolvashatatlan neveket. Ezen kívül ne kezdjen bele az sem, aki Böszörményi Gyula újabb könyveinek stílusára számít, mivel ebben a regényben sokkal lassabban haladnak az események, mint például Böszörményi Gyula egy újabb kiadású könyvében.

The worms / kreatív feladatok

Az író is tévedhet...

A tudás őrzői sem halhatatlanok
A szerencse forgandó
Az idő játéka
Háborús kézikönyv egy másik messzi-messzi galaxisból
Űrháború