Veszedelmes viszonyok

CHODERLOS DE LACLOS: VESZEDELMES VISZONYOK

"Ez a regény a francia forradalom előtt hét évvel látott napvilágot, és mint kortársai írják „vészt hirdetve jelent meg a XVIII. század végének vérbe borult égboltján”. Akiknek szólt, értettek a szóból. A könyvet évszázadokig kísérte az arisztokrácia bosszúja, kiadását sokáig tiltották, árusításáért büntetést osztottak. Laclos az arisztokrácia erkölcstelen életét vette célba, s bár tollát elsősorban a felháborodás vezette, olyan írói eszközöket és módszereket alkalmazott, hogy az írásból remekmű született. A francia irodalom e világhírű alkotása Örkény István kitűnő fordításában jelenik meg."

A könyv már foglalt!

Mert Olvasni Jó - MOJ / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
érdekes megtudnia z adott korban az arisztokrácia viszonyait belső szemszögből. Nyilván ez egy eltorzított kép, és természetesen a mai világra is érvényes tud lenni. Bemutatja, hogy a rosszindulat, az önzés és a bosszúvágy milyen mélyre süllyeszti az embert, és milyen károkat tud okozni a naivabbaknak.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
több főhős van, de egyik sem lennék. A gonoszabbak nyilván nem, hisz borzasztó, ahogy manipulálnak és kihasználnak másokat. A naivabb hősnők sorsa is elszomorító, hisz a fiatal lány nincs felkészítve az életre, és emiatt kettétörik a sorsa. Az asszony pedig olyan érzelmekkel szembesül, amit képtelen kezelni.
Annak ajánlom, aki...
akit érdekel az emberi sorsok összefonódása, az (pozitív és negatív) érzelmi viszonyok megmutatkozása. Annak, aki szereti a régebbi korok zárt világát megismerni.
Ne olvassa/nézze, aki...
nem szereti a levélregény formáját. Főleg a második felétől válik élvezhetőbbé, ezért türelem kell hozzá, hisz addig sok ismétlődő, cselekményt előre nem vivő levélen kell túljutni.

Mert Olvasni Jó - MOJ / kreatív feladatok

Az író is tévedhet...

Métely
Vágyak és hazugságok
Érzelmek nélkül?
Szerelem és önzés
Tönkrement életek
Rontás
Önzés
Képmutatás