13. körzet

HAN KANG: NEMES TEREMTMÉNYEK

"1980 májusában Dél-Koreában a diktatúra ellen tüntetnek a diákok. A hatalom válaszul bejelenti a szükségállapotot, kivezényli a hadsereget, és a katonák meggyilkolnak több száz fiatalt. A diákok, köztük tizennégy-tizenöt éves gimnazisták gyűjtik össze a harcokban elesett társaik holttestét, hogy azonosíthassák és eltemethessék őket. Ebből a tragédiából bomlik ki az áldozatok és a gyászoló túlélők története. Meg egy diktátor vezette rezsimé."

A könyv már foglalt!

The worms / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Valami megfogott benne. Az írónő egy ilyen rövid könyvvel harminc évet ölelt fel, könnyed stílusban, de brutálisan. A mondatokat ha felolvasnánk a lejtésük könnyed lenne, egyszerű nem nyakatekertek lennének, viszont a jelentésük felkavaró lenne. Brutális. Azt tudtam, hogy Észak-Koreának volt/van(?) pár ilyesmi dolga, de azt nem, hogy Dél-Koreának is voltak viseltes dolgai, mint ez a mészárlás. Annak ellenére, hogy Hang Kang mennyire messziről ír, az ember ott érzi magát a sorok között.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék a főhős egy olyan világban mint ez, mert brutális az amit akkor átéltek az emberek, a traumákat én nem bírnám kezelni. Fájna az igazságtalanság és nem bírnám elviselni, hogy mindenki aki az egyik nap még velem volt, a barátaim, a családtagjaim, a szomszédaim, mindenki aki mert tüntetni a másik napra halott legyen.
Annak ajánlom, aki...
Szereti a történelmi regényeket, a lírát, az olyan dolgokat amikről kevesen írnak. A kevésbé ismert történelmet, és természetesen annak aki szereti Hang Kang írásait, mert ez is egy mestermű lett közülük.
Ne olvassa/nézze, aki...
Nem szereti a felkavaró könyvetek, aki kisebb mint 15 éves, aki nem szereti a történelmi feldolgozásokat, aki nem szerette Hang Kang-tól a NÖVÉNYEVŐT, sem mert a könyvek hasonló stílusúak.