A varázslat tava

JOANNE HARRIS: ÖTNEGYED NARANCS

"Les Laveuses apró falu a Loire mentén. Ide tér vissza Framboise, hogy élete végét szülőfalujában élje le. Nevét, kilétét gondosan titkolja, kemény munkával rendbe hozza a régi házat és a gazdaságot, kis vendéglőt is nyit, amely hamarosan közkedveltté válik. Visszatérése azonban felkavarja benne a faluval kapcsolatos gyermekkori emlékeit. A múltbéli szál a német megszállás ideje. A lázadó természetű, akkor kilencéves Framboise özvegyen maradt anyja kemény kézzel vezeti a gazdaságot, neveli gyermekeit, akik újságokért, ritka élelmiszerekért, rúzsokért apró kis füleseket, megfigyeléseket szállítanak a németeknek. Sőt, egyikükbe, a fiatal Tomas Leibnizbe Framboise lassan bele is szeret. Háború idején a falu mindezt nem nézi jó szemmel, s a család körül lassan lincshangulat alakul ki… A titkolt múltra a jelen drámai eseményei közepette fény derül, mígnem Framboise kénytelen leleplezni önmagát, és vállalni a múltat. A Csokoládé és a Szederbor szerzője, Joanne Harris e kötetében is bámulatos drámai erővel juttatja el a történet két szálát a csúcsponthoz. Ételek, italok, az érzékekre ható világ költői leírásában itt sincs hiány, de a hangsúly ebben a regényben nem a csodán van, hanem a szenvedélyen, a szenvedéssel teli út végén váró megbékélésen."

A könyv már foglalt!

Anyucik / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert elrepít a varázslatos Provance világába. Közel hozza a jó illatú nyarat és a dolgos őszt. Az ember nyála szinte kicsordul, ahogy a gyümölcsöskert terméseinek feldolgozását olvassa. Szinte el is felejtődik egy-egy rövid időszakra a háború sötét jelenléte.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék főhős ebben a történetben, mert a háború borzalmait semmiképpen nem jó közelről megélni. Elveszteni, a társadalom megbecsülését és titkolózva élni, nem az amire vágyik az ember lánya. Borzasztó egy ilyen kemény, kőszívű anya mellett, felnőni.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szeret sütni - főzni. Az írónő remekül keveri a kőkemény háborús történetet, a könnyed receptes könyv fejezetekkel. Olvasás közben folyton a befőzés járt a fejemben, sajnos akkor is amikor a gátlástalan katona cselszövéseit olvastam.
Ne olvassa/nézze, aki...
Ne olvassa, aki nem szereti, hogy a regény során kiderül a hősök nem hibátlanok. Sőt arra is fény derül, hogy azok akiket "jónak" tartunk, nem biztos, hogy mindig helyesen cselekednek. Nem lehet élesen elhatárolni a jókat a rosszaktól, ez bizony nehezünkre eshet.