Addig se iszik

KIRÁLYHEGYI PÁL: ELSŐ KÉTSZÁZ ÉVEM

"Amikor megkérdeztük Királyhegyi Pált, miért adta humoros önéletírásának az Első kétszáz évem címet, így válaszolt: „Ha igaz, hogy a háborús évek duplán számítanak, még le is tagadok a koromból, ha azt mondom, hogy 200 éves vagyok, hiszen már a főnököm volt I. Ferenc Jóska, Horthy Miklós, Szálasi., a nemzetvezető, sőt Hitler is, mert Auschwitzban is dolgoztam, mint egyszerű deportált, márpedig köztudomású, hogy ott elég lassan múlt az idő – már ameddig élt az ember.” Vannak, akik szerint Királyhegyi a fehér asztalnál sokkal mulatságosabb, mint írásaiban, ahol humora továbbszalad olykor a kelleténél. Ezek sohasem olvastak Királyhegyit."

A könyv már foglalt!

Mert Olvasni Jó - MOJ / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
bepillantást nyerünk az 1920-as, 30-as évekbeli Hollywoodba, ahol Királyhegyi statiszta volt, majd forgatókönyvíró. Valamint a koncentrációs táborok borzalmairól is olvashatunk hiteles leírást egy túlélőtől, majd képet kapunk a kitelepítésről is. Végül a pezsgő budapesti irodalmi, színházi életről is kapunk ízelítőt. Mindezt természetesen tipikus Királyhegyi humorba csomagolva.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Lennék is főhős, meg nem is. Lennék: mert nagyon gazdag életutat járt be. Nem félt kockáztatni, megélni az életet, ehhez bátorság kell. Irigylem a szókimondását is, hogy minden élethelyzetben ki merte nyitni a száját, mert kérdezni, ami volt, hogy életmentőnek bizonyult, máskor meg nagyon pórul járt, de nem hunyászkodott meg. Nem lennék főhős: mert megjárta a koncentrációs tábort, és megélte a kitelepítést is.
Annak ajánlom, aki...
szereti az önéletrajzi leírásokat. Főleg, ha olyan emberről van szó aki dolgozott Hollywoodban, Budapesten, Angliában, de megjárta Auschwitz-et is. Aki szereti a viccet, a humoros megfogalmazásokat. Királyhegyinek saját stílusa van, ami magával ragadja az embert. El kell olvasni, hogy megértsük.
Ne olvassa/nézze, aki...
nehezen viseli a koncentrációs táborokról, kitelepítésekről szóló részletes, megrázó leírásokat. Továbbá annak sem ajánlom, aki nem szereti az elvontabb humort pl. "Ami sürgős, az ráér", tipikus Királyhegyi gondolatmenet.

Mert Olvasni Jó - MOJ / kreatív feladatok

Az író is tévedhet...

1. A hatalom és én: 2:0, mégis élek!
2. Én csak túl akartam élni az életem
3. A kommunikáció ereje: avagy hogyan menekültem meg a koncentrációs táborból
4. Budapest - Hollywood - Auschwitz
5. Hányszor éltem túl saját magam?