Értetek teszem

MARGARET ATWOOD: ALIAS GRACE

"A Kanadába emigrált Grace Markot gyilkosságért ítélték el 1840-ben. Állítólagos szeretőjével együtt kegyetlenül végeztek Grace munkaadójával és annak házvezetőnőjével. Védője Grace elmeállapotára hivatkozva eléri, hogy ne kötél általi halálra, csupán életfogytiglanra ítéljék. Sokan vannak meggyőződve arról, hogy gonosz és őrült teremtés, de ugyanennyien az ellenkezőjéről is: ártatlan teremtés, aki a körülmények áldozata lett. Egy fiatal és feltörekvő orvos elhatározza, hogy kideríti az igazságot, ezért hetente leül beszélgetni a lánnyal, aki egyre inkább megnyílik neki, ám azt állítja, a gyilkosságból semmire sem emlékszik… Margaret Atwood valós történelmi eseményen alapuló regénye felkerült a Man Booker-díj shortlistjére, és 2017-ben tévésorozat készült belőle."

A könyv már foglalt!

Anyucik / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Kész tényekkel kezdődik a történet, mert a gyilkosság már megtörtént, olyan függöny mögé kapunk betekintést, hogy utána mi történik - itt is csavart szálakkal, végig rejtélyes múlttal. Rengeteg kérdést felvet, láttat az írónő és végig izgatottan követheti az olvasó. A történet évtizedekkel ezelőtt íródott mégis aktuális, időtálló.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék a főhős, mert a poklok bugyrait végigjárta, alig volt nyugodalmas időszaka és mindent csak tűrt. A Bűn és bűnhődés női könyve, úgy, hogy mint egy nőtől elvárhatjuk: cseppet sem annyira egyértelmű a bűn. Merészen merem állítani, hogy a bűnhődés előbb lépett be a főhős életébe, mint maga a bűn. Lennék a főhős helyében, mert amikor a főhősnek már nincs reménye a változásra, akkor lépnek be a legnagyobb fordulatok.
Annak ajánlom, aki...
Szereti az olyan izgalmas regényeket, amikor az írótól nincsenek szájba rágott mondatok. Szereti a pszichológiával átitatott régimódi történeteket. Szereti, ha egy történet elvontabb, távolból láttató.
Ne olvassa/nézze, aki...
A rózsaszín ködfelhős regényeket részesíti előnyben. A lélek összetettségét nem kívánja megismerni, csak a felszínt kapargatja. A bűnösöket elvből elítéli és esélyt sem kíván adni a megértésükre.

Anyucik / kreatív feladatok

Az író is tévedhet...

Margaret Atwood: Alias Grace című művéhez:

1. Egy bűnös lelke
2. Tehetősek és szolgálók
3. Újrakezdés
4. Hatások és kölcsönhatások
5. Törékeny egyensúly