Veszedelmes viszonyok

MERETHE LINDSTRøM: CSENDDÉ VÁLT NAPOK

"A Csenddé vált napok egy idős házaspár története, akik hallgatólagos megegyezést kötöttek arról, hogy nem bolygatják a múlt fájó emlékeit. Az idő múlásával azonban a férfi egyre jobban bezárkózik, az asszony pedig próbál áttörni a némaság falán. S van valami, amiről soha nem beszélnek: hogy mi történt a házisegítővel, aki egy időben oly fontos szerepet játszott az életükben, majd végképp eltűnt. Merethe Lindstrøm egy feszes tónusú, sűrített családi drámát ír az elszigeteltségről és elhallgatásról. Két idős ember évtizedeken át tartó kapcsolata és szerelme bontakozik ki a regényben, két ember története, akik hajdanán hoztak egy fontos döntést, amely meghatározta egész későbbi életüket. A múltat pedig nem lehet elhallgatni, óhatatlanul előbukkan. A kevés szóra szorítkozó, precíz nyelvezet, a tárgyilagos, visszafogott stílus, a drámai sejtetésen alapuló történetformálás a skandináv irodalom nagy alkotásai közé emelik a művet. Lindstrøm művei általában az emberi kapcsolatokat vagy éppen ezek hiányát dolgozzák fel. Nem fél feltárni a legfájóbb pontokat, felvetni a legkényesebb kérdéseket. Szereplői finoman megformált, árnyalt alakok, akik saját útkeresésük közben gyakran önmagukat ismerik meg."

A könyv már foglalt!

Anyucik / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Olyanfajta könyv ez, ami a mai rohanó világban megállít. Elgondolkodtató, mert a nyugdíjasok elcsendesedett világába enged betekintést, amelybe bele sem gondolunk, hiszen annyira távoli még. Az írónő képes volt a csendet megfogalmazni, tényleg vattába csomagolt gondolatok az öregségről, az elmagányosodásról, a hallgatásról és a visszatekintésről. Aki olvassa, a sorok hatását viszi magával tovább csendesen.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Lennék a főhős, mert méltósággal megélte az öregkort, tanított, felnevelt három kislányt és a párjával maradt jóban-rosszban. Nem lennék a főhős... - mert nem a hivatásának élt, csak hagyta elmúlni az éveket; - mert örökbe adta az elsőszülöttjét; - mert átadta magát az elmúlásnak.
Annak ajánlom, aki...
- a sok krimi, fantasy, new adult kiadásokat elkerülve olyan kincset keres, amely elgondolkodtatja. - szereti az olyan történeteket, amelyben nincs váratlan fordulat, csak csendes csordogálás. - el szeretne azon gondolkodni, hogy milyen is lehet öregnek lenni. - rövid, de velős oldalakra vágyik.
Ne olvassa/nézze, aki...
- rózsaszín ködben él és nem szeretne egy leheletnyi szürkeséget sem beengedni ebbe a zónába. - nem szeretne olvasni egy kutyus utolsó óráiról. - a társas magányt tagadja. - nem kíván szembesüli azzal, hogy egyszer mind elmegyünk és visszatekintünk és bizony lesz, amit megbánunk.

Anyucik / kreatív feladatok

Az író is tévedhet...

Társas magány
Visszatekintés
Csendes elmúlás
Meg nem tett tettek
Belső üvöltés, külső nesz