Nézzem vagy olvassam?

MICHAEL ONDAATJE: AZ ANGOL BETEG

"A toszkanai Villa San Girolamo, az egykori apácazárda előbb német erősség, majd szövetséges kórház. Ahogy a háború észak felé mozdul, a betegeket elviszik. Csak Hana, a fiatal kanadai nővér marad ott, és megszállottan ápolja a feketére égett „angol” betegét, Almássy László grófot, akit beduinok szabadítottak ki lángolva lezuhant repülőgépéből a sivatagban. Aztán megjelenik Caravaggio, a tolvaj, Hana elesett apjának barátja, akinek két hüvelykujját kémkedés gyanúja miatt lecsapták a németek, és a fel nem robbant bombák után kutató Kip, az angol hadsereg szikh utásza. Négyük világa egyszerre zárt és nyitott. Mert minden gondolat és mozdulat kapcsolódik valamilyen korábbi érzéshez, élményhez. Minden megnyilvánulásának nagyobb a jelentősége önmagánál. Keveredik múlt és jövő, képzelgés és valóság. Négyük sorsa – múltban, jelenben, jövőben – találkozik és szétválik. Számukra a vallomások, beszámolók, az önvizsgálat ideje ez: iszonyú sok minden történik a világban és a lélekben. A Villa San Girolamo egy sziget a háborúban, egy sziget a reménytelenségben és reményben."

A könyv már foglalt!

XY Csajok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Azért volt jó olvasni, mert,noha a filmet régebben többször is láttam, s tetszett, a könyv olvasásakor mégis "új képek" kezdtek peregni bennem, a történet végkifejlete pedig egészen váratlan fordulatot vett és másra fókuszált, mint a mozi. (Nem, nem gyógyult meg a beteg, s Katharine sem élte túl a barlangban...) Nagyon jó és érdekes stílusban megírt regény a háborúról, négy illetve öt egyéni sorstragédián keresztül bemutatva, az "angol beteg" passzív jelenlétében illetve az ő emlékeiben kibontva
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék a főhős, egyik főhős sem. A film alapján a főszereplő egyértelműen Almásy László, de a könyv sokkal részletesebben beszél az ő és Katharine szerelmén kívül Hana, Caravaggio és elsősorban Kip történetéről is. Meglepő módon, a könyvet végigolvasva a valódi főhős mintha Kip lenne - aki a háborút az angolok oldalán végigharcolva és velük azonosulva, végül mégis ázsiai identitásában megerősödve/megrendülve folytatja háború utáni életét.
Annak ajánlom, aki...
Annak ajánlom, aki szereti a rengeteg, finom kulturális utalással teletűzdelt regényeket, aki élvezi és értékeli a stílus szépségét és ötletességét. Aki szeretne az európai/nyugati kultúráról más szemszögből is olvasni, illetve akit érdekel, hogyan lesz egy mély és nagyon elgondolkodtató könyvből egy hasonló hangulatot megőrző, de mégis sokmindenben leegyszerűsített, hollywoodi romantikus kasszasiker - ami szintén jó, de nagyon más...
Ne olvassa/nézze, aki...
Ne olvassa, aki egy sivatagban játszódó romantikus szerelmi történetet vár csupán a könyvtől. Ne nézze, aki a háborús pusztításokat az egyének szenvedésein és reakcióin keresztül bemutató, gazdag kulturális háttértudást feltételező filmet vár.