13. körzet

MURIEL BARBERY: ÍNYENCRAPSZóDIA

"Pierre Athens a világ legnagyobb étteremkritikusa, a gasztronómia pápája, az ínyenc lakomák fejedelme. És negyvennyolc órán belül meg kell halnia. Ezt ő is tudja, de nem törődik vele, mert a halál kapujában egy ízlelőbimbói közt vagy inkább a szívében motoszkáló íz nyomába ered. Érzi, hogy ennek a gyermek- vagy kamaszkorból ismerős íznek többet köszönhet, mint élete összes pompázatos lakomájának. És emlékezik. Hol elandalodva, hol őrjöngő izgalomban kóborol az emlékek útvesztőjében, fejest ugrik a régmúlt fazekaiba, és vidékek és illatok, szagok és ízek, fűszerek, mártások, vadhúsok, halak és először ízlelt alkoholok között bejárja a gyermekkor tengerpartjait és kertjeit, séfek boszorkánykonyháit. S míg kutat, számot vet vele feleség, gyerek, barát, szerető, macska. Vajon marad-e idő, hogy meglelje, amit keres? A francia Muriel Barbery A sündisznó eleganciája című regényével vált világhírűvé, egyben a magyar olvasók egyik kedvencévé. Ínyencrapszódia című regényében is az élet egyszerű és fennkölt pillanatait ragadja meg, pálcát törve az erő és a hatalom gőgje felett."

A könyv már foglalt!

Középkorú Egyetemi Kalandorok / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
...gyönyörű és bravúros nyelven ír az ételekről. A főhős érzékletes leírást ad visszaemlékezése során az átélt lakomákról és ízekről, ugyanakkor élete szereplőiről, a családjáról keveset tudunk meg. Csodálom azokat az embereket akik szenvedélyesen és teljes odaadással tudnak valamit csinálni, de ennek legtöbbször ára van: ebben a történetben minden és mindenki feláldoztatik az étkek ízorgiájának oltárán.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék, mert Pierre Athens élete csupán és kizárólag az ételek és ízek élvezetéről szól és arról, hogy ezt miként lehet költőien szavakba önteni. A háttértörténetből kiderül, hogy emberként, férjként,apaként érzelemmentes, kíméletlen és elviselhetetlen. Arroganciája és sznobsága taszító volt számomra, bár kétségtelen, hogy a szakmáját a legmagasabb szinten művelte.
Annak ajánlom, aki...
...szereti a "gasztro regényeket". Aki szereti a bonyolult és sokszor barokkkos túldíszítettséggel terhes leírásokat az ízlelőbimbók kalandozásairól. Annak is tetszeni fog, aki a "mindent, vagy semmit" elvét vallja és érdekli hogyan lehet valaminek a megszállottjává válni.
Ne olvassa/nézze, aki...
...aki egy kiadós étkezés után van, mert garantáltan besokall az ételleírásoktól. Annak sem ajánlom, aki nem kedveli a franciákat és a francia konyhát. Az se olvassa, akinek a család, az emberi kapcsolatok fontosabbak a napi menünél. Kerülje el, aki szerint egy ételművész élete nem érhet véget pár darab agyoncukrozott bolti fánkkal...