Állati elmék

PHYLLIS REYNOLDS NAYLOR: TAPPANCS KALANDJAI

"Tappancs a legkedvesebb, legokosabb, legszeretnivalóbb kutya a világon – legalábbis Marty szemében. A kiskutya és a kisfiú azonnal megkedvelik egymást, mégis számtalan nehézséget kell leküzdeniük, mire Marty végre befogadhatja a kutyust, Tappancs pedig igazi otthonra talál. A világhírű író könyvét több, mint féltucatnyi neves díjjal jutalmazták. Nemcsak a gyermekek, hanem az állatszerető felnőttek is örömmel olvassák majd Tappancs szívmelengető történetét."

A könyv már foglalt!

Easy Readers / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
szeretem a kutyákat, ez a teljes történet pedig egy kutya kalandos megpróbáltatásai köré szerveződik, ami meglehetősen izgalmassá válik az egyes részeknél. A könyv már az elején világossá teszi, hogy a főhős célja lehetetlen, de a remény mégis további olvasásra ösztönzi az olvasót, egyre több lehetőséget feltárva, ami esetleg jó végkimenetelhez vezethet. Minden állatbarát könnyen együtérezhet Marty-val, ami miatt személyesebbnek hat a mű.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Nem lennék főhős, mert bár a legtöbb szereplő és a városka, ahol történet játszódik is pozitívan van leírva, Marty-nak a korára jellemzőnél jóval nagyobb döntéseket kell meghoznia. Ezek miatt gyakran olyan ideges és feszült, amit elég nehezen lehet tartósan elviselni. Negatív tulajdonsága még, hogy titka megtartása miatt újabb és újabb hazugságokba bonyolódik, amik szintén folyamatosan furdalják a lelkiismeretét.
Annak ajánlom, aki...
rajong a hasonló állatos/kutyás történetekért és szereti az eseménydús, hirtelen fordulatokat. Különösen érdekelheti azokat is, akik szeretik a valamivel szívmelengetőbb történeteket, mivel itt szinte minden kutyás pillanat annak számít. A könyv egyedülálló még a karakterek stílusait illetően is. Marty családja és a környékükön élő emberek stílusa újszerű és eltér a megszokottól, ettól kevésbé sablonossá válik a történet.
Ne olvassa/nézze, aki...
Kevésbé hétköznapi eseményekről (is) szeretne, olvasni lévén, hogy a történet nem tartalmaz semmilyen képzeletbeli, esetleg túlságosan elvonatkoztatott dolgot. Azoknak sem lehet jó, akik nem érzik át azt az állatok iránti vágyat, amit a könyv főhőse, mivel így kevésbé lesz megérthető az az eltökéltség, ami Marty-t és az eseményeket is hajtja. Az esetlegesen többször is ismétlődő elemek miatt néha vontatottabbnak érezhető a cselekmény.

Easy Readers / kreatív feladatok

Az író is tévedhet...

Egy titok, egy kutya
A nagy kutyamentés
Barátság egy életre
Kitartó küzdelmek egy kutyáért
Kutyalak az erdőben