A szoba

SUSAN ABULHAWA: AZ ÉG ÉS A VÍZ KÉKJE

"Núr göndör fürtös, kreol bőrű amerikai kislány, akit idős nagyapja nevel nagy szeretetben, ő jelenti számára a családot és az egyetlen köteléket palesztin gyökereihez. A nagyapa váratlanul halála után Núr légüres térben találja magát: egyik nevelőszülőtől kerül a másikhoz, s eközben sorozatos traumák érik. Felnőttként egy véletlen találkozás elrepíti ősei földjére, Palesztinába, ahonnan a nagyszülei évtizedekkel korábban kiszakadtak. Núr megismeri a rokonait, és ebben a nagy családban végre helyére zökken minden, értelmet nyernek azok a generációkon átívelő misztikus legendák és rejtélyes események, amelyek Núr történetével párhuzamosan feltárulnak előttünk is. A Hajnal a tiltott kertben szerzője ismét érzékeny és költői regényben mesél családok és népek sorsáról, Palesztina keserves mindennapjairól."

A könyv már foglalt!

Anyucik / élménylap

Szerelem
1
2
3
4
5
Barátság
1
2
3
4
5
Erőszak
1
2
3
4
5
Izgalom
1
2
3
4
5
Mindennapi történet
1
2
3
4
5
Varázslatos történet
1
2
3
4
5
Elgondolkodtató történet
1
2
3
4
5
Nevettem rajta
1
2
3
4
5
Sírtam rajta
1
2
3
4
5
Tetszett
1
2
3
4
5
Azért volt jó olvasni/nézni, mert...
Ritkán olvasok ezen kultúrából bármit is, mert könnyednek egyáltalán nem mondható és a mi világunktól távol áll. Bevallom őszintén, ha nincs most ez a kihívás, ez a könyv nem kerül a kezembe. Összességében azért volt jó olvasni, mert az írónőnek sikerült ítélkezés nélkül láttatnia az olyan eseményeket, amelyek számukra mindennapi, számunkra pedig hihetetlen, mégis hatásos és átérezhető.
Lennék / nem lennék főhős, mert...
Lennék a főhős, mert mindazon, amelyen keresztül mennek, mégis mennek és hisznek tovább és ez számukra nem is kérdés. A családi szeretet mélysége szívet melengető, mit meg nem tesznek egymásért. Leginkább nem lennék a hőhős, mert ezek a leírt erőszakok túlmutatnak az értelmen.
Annak ajánlom, aki...
... szeretne elmerülni egy sokat láttató történetben, miközben felül egy hullámvasútra és bizony meg fogják dobálni a hullámok, hiába szállna ki közben, mondván, hogy rosszul lett. ... maradandó élményt vár a könyvtől, mert a sorai feledhetetlenek. ... azt hiszi, hogy nehéz az élete, mert ezután a könyv után ráébredhet, hogy könnyedebb, mint hiszi.
Ne olvassa/nézze, aki...
... el kívánja kerülni az erőszakot még a lapokon is. ... más kultúra megismerésére nem nyitott. ... nevetésre, kikapcsolódásra vágyik. ... a felszín kapargatásával megelégszik, nem kívánja a mélyebb bugyrokat meglátni.