GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Pamuk : Az ártatlanság múzeuma

KS-Judit 2016-11-22 15:18:10

A Nobel-díjas író 2008-ban kiadott regénye (Magyarországon 2010-ben jelent meg) igazi irodalmi remekmű. Keletkezésének története is különleges, ötlete már tíz évvel a kiadása előtt megszületett Pamuk fejében és nem sokkal a megjelentetése után el is kezdte írni, megszakításokkal hét évig dolgozott rajta. Ahhoz, hogy megértse a gyűjtés, a kollekció-összeállítás mögötti érzelmeket és munkát, kutatásokat végzett a muzeológia terén és számos múzeumot is bejárt Európában és Ázsiában.

Az  ártatlanság múzeumának épülete Isztambulban található. A regényhez összegyűjtött tárgyakat Pamuk a helyi ócskapiacokról és régiség-kereskedésekből szerezte be. A múzeumban 83 vitrin található, ezek mindegyike a regény egy-egy fejezetét reprezentálja, a tárgyakon keresztül meséli el a cselekményt. A múzeum létrehozása miatt Pamukot hazájában több kritika is érte.

A regény egy török üzletemberről szól, aki éveken át megszállottan gyűjti a szeretett nőhöz kapcsolódó tárgyakat. Kemal és Füsun love-story-ja. A csodás szerelmi történet mellett (még soha nem olvastam ennyire megkapó leírását a szerelmi bánatnak )- a könyv érdekessége , hogy nagyon jó leírást ad az akkori, az 1970-es , 80-as évek Törökország , illetve  Isztambul mindennapi életéről, az isztambuli gazdagok világáról, a felvilágosult európai és a hagyományos török kultúra találkozásáról. Kritikai fogadtatása  igen jó volt a regénynek, hiszen olyan romantikus alkotásokhoz hasonlították, mint a Lolita, Anna Karenina, Bovaryné .

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom