GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Sofi Oksanen:Norma

Csabai Ágnes 2016-12-30 10:15:58

 

Sofi Oksanen finn-észt írónő magyarul megjelent regényei közül nagy sikert aratott a Tisztogatás és a Sztálin tehene. A 2014-es Könyvfesztivál díszvendégeként megtapasztalhatta a magyar olvasók figyelmét és szeretetét: rekord hosszúságú sor állt asztalánál dedikálásra várva.

Sofi Oksanennek jellegzetesen dallamos és mégis nagyon kemény a prózája, ami új regényére is igaz. Az olvasó meglepetésére megjelenik valami új elem a stílusában, a mágikus realizmus. A főszereplő Norma Rossnak szédületes tempóban nő a haja (naponta akár egy métert) valamint különleges tulajdonsággal is bír (veszély estén begöndörödik, égnek áll, stb) Normának igen nagy szüksége van mindezen képességekre, mert egy szürrealista világ veszi körül, hajcsempészek, béranyák törvényeket megkerülő közvetítése, bűnözők és testőreik akciói, stb. Norma ki akarja deríteni miért lett öngyilkos az édesanyja,  egyáltalán önszántából ugrott-e a metrószerelvény alá. A főhősnő meglehetősen elárvultan és gyámoltalanul létezik és nyomoz ebben a világban és mégis a a regény végére egyfajta szuperhősnővé magasztosul.

 

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom