Gödöllő a háborúban

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina Éva* (vitalap | szerkesztései) 2015. december 15., 10:29-kor történt szerkesztése után volt.
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

A Gödöllő a háborúban szócikkben felelevenítjük egy interaktív térkép segítségével, hogyan is nézett ki Gödöllő az 1900-as évek elején. A hajdani városképet leírások és képek alapján ismerhetjük meg. Luka Adalbert képeslapgyűjteményét, valamint a könyvtár által szerkesztett Gödöllői Harsona igazság alapú, de fiktív cikkeit tekinthetjük meg. Az I. világháborút megjárt katonák történeteiből hangzó anyagot állítottunk össze, amelyet egy link segítségével érhetnek el.


Interaktív térkép

Gh 3.jpg

Az interaktív térkép segítségével bárki megtekintheti Gödöllő hajdani városképét. Olyan épületeket láthatunk, amelyek ma már nem léteznek vagy megváltozott a kinézetük. Városunk akkoriban jóval kisebb volt, több volt a zöld környezet. Néhány utcát máshogy neveztek, régies írásmóddal írtak. Megismerhetjük a Központi Szálloda épületét, amely ma már nem látható, de a múlt század elején a polgári élet fontos színhelye volt. A szálló földszintjén kocsma és kávéház működött, az első emeletén 1905-ben kibérelt a gödöllői Kaszinó egy elegáns helyiséget. A térképen megtalálható Máriabesnyő legrégibb utcája, a Hétház utca. A kép alatt elolvashatjuk miért ezt a nevet kapta az utca. Gödöllő strandját, a Gizella fürdőt Erzsébet királyné leányának tiszteletére nevezték el. Az Gizella út mentén alakították ki ezt az első fürdőt. A századfordulón csinos kis fürdőház és park várta a Gizella-fürdőbe érkezőket.


Útmutató a térképhez:

A piros és kék pontokra kattintva nem csak a pont által jelölt épület, szobor vagy tér XX. század eleji kinézetét pillanthatjuk meg, hanem a képek alatt egy rövid bemutatást is olvashatunk.

Interaktív térkép elérhetőségeA Nagy Háború Hősei hangzó anyag

A Nagy Háborút megjárt gödöllői és környéki katonák leszármazottai megosztották velünk felmenőjük háborús élményeit. Magnóra mondták mindazt, amit nagyapjuktól, nagyanyjuktól hallottak, amire emlékeztek a gyerekkorukban elhangzott történetekből. Nem volt egyszerű az élet a frontokon, de a hátországban sem dúskáltak a javakban. E történetek által megelevenedik a hadifogolytáborban zajló élet, mennyire különböztek egymástól a keleti és a nyugati fronton lévő tábori körülmények. Életutak ismerünk meg, amelyek nem értek véget a háborút lezáró békekötésekkel. A fronton és a hadifogságban töltött idő nem múlt el nyomtalanul, rányomta bélyegét életük további részére.

Bővebben: A Nagy Háború Hősei hangzó anyagLuka Adalbert képeslapgyűjtemény

Gh 1.jpg


WIEN I. Burgring
TRIESTE - Canale
KRAKKÓ
TRIESTE - Panorama
GÖDÖLLŐ - Községháza
HAJMÁSKÉR
PRAGERHOF - Bahnhofstraße
BRUCK a. d. LEITHA
TRIESTE - Piazza della Borsa
DÉS - Fő utca
STERZING IN TIROL - Neustadt
TOBLACH
DEBRECEN - Ferenc József-út
WIEN - Blick vom Rathaus
CARANO - Val di FiemmeGödöllői Harsona

Gh 2.jpg