„Gödöllői Iparművészeti Műhely” változatai közötti eltérés

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
 
(23 közbenső módosítás, amit 2 másik szerkesztő végzett, nincs mutatva)
1. sor: 1. sor:
A '''GIM''' (Gödöllői Iparművészeti Műhely) 1998-ban alakult, Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű Gödöllői Művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén.
+
[[Kép:gim.jpg|thumb|right|300px|Gödöllői Iparművészeti Műhely]]
  
A GIM-Ház kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, az alkotó művészek műtermei is látogathatók. Időnként az egykori szecessziós gödöllői művésztelep nagy művész egyéniségei (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Remsey Jenő) műhelymunkáit, vázlatait és alkotásait mutatja be. A kiállító teremben és a színekre komponált (arany, kék, vörös) festői hangulatú kertben nyaranta tematikus összművészeti rendezvényekre kerül sor: szabadtéri animációs filmvetítések, divatbemutatók, költői- és zenei estek várják az érdeklődőket.  
+
A '''GIM''' ('''Gödöllői Iparművészeti Műhely''') 1998-ban alakult, Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű [[Gödöllői Művésztelep]] szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén.  
  
Az alkotóházban hagyományokra épülő művészeti oktatás valósul meg (gobelinszövés, textiltechnikák, kerámia, rajz, festészet), amelyre jellemző a növendékekkel való egyéni foglalkozás, magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés, professzionális művészeti környezetben. Az oktatási program része a rendszeres, nyári művészeti tábor. A műhely működéséhez a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány biztosítja az anyagi alapokat.
 
  
Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi díjas textilművész, a GIM-ház vezetője.
+
== Gödöllői Iparművészeti Műhely ==
 +
[[Kép:gim1_.jpg|thumb|right|300px|Gödöllői Iparművészeti Műhely]]
 +
A GIM-Ház kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, az alkotó művészek műtermei is látogathatók. Időnként az egykori szecessziós gödöllői művésztelep nagy művész egyéniségei ([[Körösfői-Kriesch Aladár]], [[Nagy Sándor]], [[Remsey Jenő]]) műhelymunkáit, vázlatait és alkotásait mutatja be. A kiállító teremben és a színekre komponált (arany, kék, vörös) festői hangulatú kertben nyaranta tematikus összművészeti rendezvényekre kerül sor: szabadtéri animációs filmvetítések, divatbemutatók, költői- és zenei estek várják az érdeklődőket.  
  
 +
Az alkotóházban hagyományokra épülő művészeti oktatás valósul meg (gobelinszövés, textiltechnikák, kerámia, rajz, festészet), amelyre jellemző a növendékekkel való egyéni foglalkozás, magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés, professzionális művészeti környezetben. Az oktatási program része a rendszeres, nyári művészeti tábor. A műhely működéséhez a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány biztosítja az anyagi alapokat.
  
A magyar szecesszió Európa-hírű művészeti csoportosulása, a városban 1901-től 1920-ig működő Gödöllői művésztelep (lásd ott) szellemiségét, művészeti hagyományait élteti és adja tovább a GIM, a Gödöllőn és környékén élő, országos- és nemzetközi elismertségű iparművészek csoportosulása.
 
  
A műhely alapító tagjai: Anti Szabó János képzőművész, Bódis Erzsébet textilművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Fábián Dénes Zoltán képzőművész, restaurátor, Farkas Éva gobelinművész, Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész, Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, Müller Magda keramikus-művész (†), Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész, Remsey Flóra Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész, Szuppán Irén Munkácsy-díjas textilművész, Kiváló és Érdemes Művész.
 
  
Műveikből és a meghívott művészek alkotásaiból rendszeresen láthatók itt képző- és iparművészeti kiállítások, időnként bemutatásra kerülnek az egykori szecessziós Gödöllői Művésztelep nagy művész egyéniségei (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Remsey Jenő) alkotásai, vázlatai.
+
=== A GIM alapító tagjai: ===
  
A műhelyben az egykori Gödöllői Művésztelep hagyományaira épülő művészeti oktatás valósul meg. 3-4 hónapos évközi tanfolyamok és nyári intenzív tanfolyamok során tanulhatják meg az érdeklődők a gobelinszövés, kerámia, rajz- és festészet, különféle textiltechnikák alapjait.
+
*[[Anti Szabó János]] képzőművész
 +
*Bódis Erzsébet textilművész
 +
*F. Orosz Sára keramikusművész
 +
*Fábián Dénes Zoltán képzőművész, restaurátor
 +
*Farkas Éva gobelinművész
 +
*Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész
 +
*Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
 +
*Müller Magda keramikusművész (†)
 +
*Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
 +
*Remsey Flóra kárpitművész (†)
 +
*Szuppán Irén Munkácsy-díjas textilművész, Kiváló és Érdemes Művész
  
A magas mesterségbeli tudásra nevelő tanfolyamokon a fiatal vagy felnőtt növendékekkel egyénileg foglalkoznak a művészoktatók, professzionális művészeti környezetben dolgozhatnak a felvételi vizsgákra készülők.
 
  
Évente több alkalommal különleges, összművészeti rendezvények, költői estek színhelye a kiállítóterem és az alkotóház színekre komponált, festői kertje. Információ a GIM-Ház honlapján
+
=== Kiállítások ===
 +
 
 +
A Műhely a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége területi szervezete, célja a Gödöllői Művésztelep szellemiségének, kézműves hagyományainak továbbfejlesztése, megismertetése a kortárs művészetben.
 +
Az elmúlt tíz évben a Műhely sikeres kiállításokat valósított meg, tagjai és meghívott alkotók műveiből, amelynek jelentősége túlmutat Gödöllőn, a GIM-Házban csoportos- és egyéni kiállításokon száznál több neves magyar képző- és iparművész szerepelt:
 +
[[Kép:gim2.jpg|thumb|right|300px|A harmadik kert kiállítás plakátja]]
 +
*„Fény I,
 +
*Fény II,
 +
*Kastély-rezonancia,
 +
*Kert…,
 +
*Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesületének kiállítása,
 +
*„Kert a városban” (MKISZ Andrássy úti székházában, Budapesten),
 +
*Festők kertje,
 +
*Őszi Tárlat,
 +
*A harmadik kert,
 +
*ZÖLD,
 +
*Atlantisz-kertje,
 +
*Titkok kertje” című kiállítások.
 +
 
 +
Remsey Jenő, Körösfői Kriesch Aladár és Nagy Sándor posztumusz műhely kiállításait 1999, 2001 és 2003-ban rendezték meg. A 2001. évtől a GIM a bemutató kiállítások és oktatás mellett társművészeti jelenlétet is kívánt szervezni, úgynevezett Műhelynapokat, neves művészettörténészek, művészek és a témákhoz kapcsolódó szakértők bevonásával. A Műhelynapok a közönség bensőségesebb, amolyan gödöllői kapcsolódását kívánják szolgálni:
 +
 
 +
*KERT 2001 megnyitó
 +
*Nagy Gáspár versesköteteinek bemutatása
 +
*Sediánszky János könyvének bemutatása
 +
*Kodolányi Gyula és Wehner Tibor szerzői estjei
 +
 
 +
 
 +
A GIM-Ház szervezésében 2004 évtől kezdődően, rendszeres külföldi csoportos kiállítások valósulnak meg:
 +
 
 +
*Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában
 +
*Glasgow (Skócia) Mackintosh Gallery
 +
*„Vexillum Hungaricum” Szabadtéri Magyar Zászlókiállítás
 +
*Turnhout, Belgium
 +
*2006-ban az EuroArt az Európai Művésztelepek Szövetsége szervezésében Barbizonban és Párizsban
 +
 
 +
 
 +
 
 +
== GIM-Ház kertje ==
 +
[[Kép:gim4_.jpg|thumb|right|300px|GIM-Ház kertje]]
 +
A Gödöllői Műhely programjai közül 2001-ben kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult, nagy közönségsikere volt az első „KERT …”- témájú kiállításnak. A megnyitón, amely egyúttal az első műhelynap volt, a kiállító művészek egyrészt saját irodalmi alkotásaikat mutatták be, másrészt gondolataikat mondták el a kerttel kapcsolatban. Az elkövetkezendő években rendszeresen megrendezésre került a kert-tematikájú képző- és iparművészeti kiállítás, immár ez a tematika Gödöllőhöz kapcsolódik, részben földrajzi fekvése, nyári látogatottsága, és talán a legfontosabb az egykori művésztelep hagyományaként.
 +
 
 +
Különleges mikroklímájú a GIM-Házat körülvevő, hangulatos művészkert, amely - akárcsak a Gödöllői Iparművészeti Műhely - a Gödöllői Művésztelep szellemiségét közvetíti a mai látogató számára. Az egykori művészkolónia életének fontos színtere volt a kert, s mint maguk körül mindent, ezt is igyekeztek művészivé formálni, a szépség megjelenítésére használni. Körösfői Kriesch Aladár felesége, Ilka néni illatos kertjét irodalmi források említik. Kertjének adottságai, klimatikus viszonyai és területe arra késztették a műhely létrehozóit, hogy művészkertet teremtsenek az elődök inspirációját figyelembe véve.
 +
[[Kép:gim5_.jpg|thumb|left|300px|GIM-Ház kertje]]
 +
A színekre komponált kert Gödöllő egyik különlegesen egyedi értéke, amely a Gödöllői Iparművészeti Műhely elnöke, Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész fantáziája és munkája nyomán született. Így hozott létre "arany-, ezüst-, és vörös kertet", ahol a hangulatot az évszakonként más-más színű, illatozó növények adják. Az egymás mellett lévők levele-virágja festői harmóniában él és pompázik a 100 évvel ezelőtti Művésztelep emlékezetére. A telek közepén egy hatalmas vöröstölgy áll, a "művésztelep fája", lombkoronája a GIM megnyitásának évfordulóján, október közepén bíborszínűvé válik. A fát 2002-ben ültették, Gödöllő város lakosainak adományaiból. A művészkert szabadtéri kiállítótér is, így a kortárs művészet- és kertkedvelő látogatók számára egyaránt gazdag élményt nyújt.
 +
 
 +
A GIM alkotóháza az egykori gödöllői művésztelep (1901-1920) utcájában található, az utca ma Körösfői Kriesch Aladár nevét viseli.
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
 
 +
== Gödöllői Új Művészet Közalapítvány ==
 +
[[Kép:gim6_.jpg|thumb|right|300px|Kerámia-Plasztika-Rajz tanfolyam]]
 +
A GIM Körösfői utcai alkotóházában a Gödöllői Művésztelep hagyományaira épülő iparművészeti oktatási program valósul meg (gobelinszövés, kerámia, rajz, festészet): fiatal tehetségek gondozása és azoknak az iparművészeti és képzőművészeti műfajoknak elsajátítása, amelyek a Gödöllői Művésztelep korszakára voltak jellemzőek, mívességre, magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés.
 +
 
 +
A Gödöllői Új Művészet Közalapítványt Gödöllő Város Önkormányzata hozta létre 1998-ban (bejegyzést nyert 1999-ben, mint közhasznú közalapítvány). Az alapító okirat szerint a közalapítvány célja, hogy támogatást nyújtson a képző- és iparművészet helyi hagyományainak ápolásához, a kortárs művészeti alkotómunka jobb körülményeinek megteremtéséhez, megismertetéséhez, a tehetséggondozáshoz.
 +
A közalapítvány céljának megvalósítása érdekében feladata (részletek az alapító okiratból):
 +
 
 +
*„a közel 100 éves Gödöllői Művésztelep szellemiségéhez csatlakozó művészeti alkotómunka jobb körülményeinek elősegítése, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége területi szervezetével, a Gödöllői Iparművészeti Műhellyel (GIM) egyetértésben,
 +
* támogatás biztosítása a Gödöllői Művésztelep 100 éves évfordulójának méltó megünnepléséhez,
 +
* művészeti tanfolyamok, művészeti képzések, továbbképzések, nyári művészeti táborok szervezése,
 +
* fiatal művészek szervezett segítése,
 +
* a gödöllői alkotóművészek (képzőművészek és iparművészek) jelenléte biztosításának elősegítése az országos és nemzetközi művészeti életben.”
 +
 
 +
 
 +
=== A kuratórium ===
 +
 
 +
*A kuratórium elnöke: Katona Szabó Erzsébet
 +
*A kuratórium társelnöke:Kodolányi Gyula
 +
*A kuratórium titkára: Bátki Margit
 +
*A kuratórium tagjai: Hidasi Zsófia, Körösfői András
 +
*A Felügyelő Bizottság tagjai: Rétfalvi Antalné, Padányi Ágnes, Pannonhalmi Zsuzsa
 +
 
 +
 
 +
=== Oktatás ===
 +
[[Kép:gim7.jpg|thumb|right|300px|Textil tanfolyam]]
 +
A közalapítvány által működtetett művészeti tanfolyamok jellegzetessége a növendékekkel való egyéni foglalkozás, és a legmagasabb szintű művészeti környezet jelenléte, amelyet a kiállítóteremben a kortásművészeti alkotások, az alkotóház kertje, valamint a belső berendezés jellegzetes hangulata jelent.  
 +
A művészeti oktatást Remsey Flóra kárpitművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Anti Szabó János képzőművész vezeti.
 +
 
 +
Az oktatási program része a nyári művészeti tábor is, amely 10 napos intenzív tevékenységet jelent, és amelynek rendkívül nagy sikere van a növendékek körében. Az éves oktatást és a nyári táborokat több mint 100 növendék veszi igénybe. Év közben, életkorra való tekintet nélkül bárki bekapcsolódhat a közös munkába, a növendékek nemcsak Gödöllőről, a környékről, és jelentős számban Budapestről járnak az alkotóházba. Az oktatási műhely rendszeresen beszámoló kiállításon összegzi tapasztalatait.
 +
 
 +
A közalapítvány működésének helyszíne a gödöllői Körösfői Kriesch Aladár utca 15-17. szám alatt lévő alkotóház
 +
 
  
  
 
== Forrás ==
 
== Forrás ==
  
*http://www.gimhaz.hu/
+
*http://www.gimhaz.hu/content.php?s=portalmain&id=rrxyw360u0w4n4ti&f=gim_art1&activate=0&subactivate=
*http://www.godollo.hu/turizmus/seta/kiallitohelyek/?catalog3_id=230
+
*http://www.gimhaz.hu/content.php?s=portalmain&id=mlg6qzrhblireuwl&f=gim_art1&activate=5&subactivate=11
*
+
*http://www.gimhaz.hu/content.php?s=portalmain&id=rrxyw360u0w4n4ti&f=gim_art1&activate=0&subactivate=#
 +
 
 +
 
 +
[[Kategória:Épületek]]
 +
[[Kategória:Kulturális épületek]]
 +
[[Kategória:Alkotóműhelyek]]
 +
[[Kategória:Partnerintézmények]]

A lap jelenlegi, 2017. október 17., 07:19-kori változata

Gödöllői Iparművészeti Műhely

A GIM (Gödöllői Iparművészeti Műhely) 1998-ban alakult, Gödöllőn és környékén élő hivatásos, országosan és nemzetközileg elismert iparművészek csoportosulásaként. A műhely célja a századfordulón létrejött, európai hírű Gödöllői Művésztelep szellemiségének, művészeti hagyományainak továbbéltetése, megismertetése a kortárs művészetben, a kultúra, az oktatás és a nemzetközi kapcsolatok területén.


Gödöllői Iparművészeti Műhely

Gödöllői Iparművészeti Műhely

A GIM-Ház kortárs művészeti kiállításoknak ad helyet, az alkotó művészek műtermei is látogathatók. Időnként az egykori szecessziós gödöllői művésztelep nagy művész egyéniségei (Körösfői-Kriesch Aladár, Nagy Sándor, Remsey Jenő) műhelymunkáit, vázlatait és alkotásait mutatja be. A kiállító teremben és a színekre komponált (arany, kék, vörös) festői hangulatú kertben nyaranta tematikus összművészeti rendezvényekre kerül sor: szabadtéri animációs filmvetítések, divatbemutatók, költői- és zenei estek várják az érdeklődőket.

Az alkotóházban hagyományokra épülő művészeti oktatás valósul meg (gobelinszövés, textiltechnikák, kerámia, rajz, festészet), amelyre jellemző a növendékekkel való egyéni foglalkozás, magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés, professzionális művészeti környezetben. Az oktatási program része a rendszeres, nyári művészeti tábor. A műhely működéséhez a Gödöllői Új Művészet Közalapítvány biztosítja az anyagi alapokat.


A GIM alapító tagjai:

 • Anti Szabó János képzőművész
 • Bódis Erzsébet textilművész
 • F. Orosz Sára keramikusművész
 • Fábián Dénes Zoltán képzőművész, restaurátor
 • Farkas Éva gobelinművész
 • Katona Szabó Erzsébet Ferenczy Noémi-díjas textilművész
 • Kun Éva Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
 • Müller Magda keramikusművész (†)
 • Pannonhalmi Zsuzsa Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész
 • Remsey Flóra kárpitművész (†)
 • Szuppán Irén Munkácsy-díjas textilművész, Kiváló és Érdemes Művész


Kiállítások

A Műhely a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége területi szervezete, célja a Gödöllői Művésztelep szellemiségének, kézműves hagyományainak továbbfejlesztése, megismertetése a kortárs művészetben. Az elmúlt tíz évben a Műhely sikeres kiállításokat valósított meg, tagjai és meghívott alkotók műveiből, amelynek jelentősége túlmutat Gödöllőn, a GIM-Házban csoportos- és egyéni kiállításokon száznál több neves magyar képző- és iparművész szerepelt:

A harmadik kert kiállítás plakátja
 • „Fény I,
 • Fény II,
 • Kastély-rezonancia,
 • Kert…,
 • Magyar Rézkarcoló Művészek Egyesületének kiállítása,
 • „Kert a városban” (MKISZ Andrássy úti székházában, Budapesten),
 • Festők kertje,
 • Őszi Tárlat,
 • A harmadik kert,
 • ZÖLD,
 • Atlantisz-kertje,
 • Titkok kertje” című kiállítások.

Remsey Jenő, Körösfői Kriesch Aladár és Nagy Sándor posztumusz műhely kiállításait 1999, 2001 és 2003-ban rendezték meg. A 2001. évtől a GIM a bemutató kiállítások és oktatás mellett társművészeti jelenlétet is kívánt szervezni, úgynevezett Műhelynapokat, neves művészettörténészek, művészek és a témákhoz kapcsolódó szakértők bevonásával. A Műhelynapok a közönség bensőségesebb, amolyan gödöllői kapcsolódását kívánják szolgálni:

 • KERT 2001 megnyitó
 • Nagy Gáspár versesköteteinek bemutatása
 • Sediánszky János könyvének bemutatása
 • Kodolányi Gyula és Wehner Tibor szerzői estjei


A GIM-Ház szervezésében 2004 évtől kezdődően, rendszeres külföldi csoportos kiállítások valósulnak meg:

 • Dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában
 • Glasgow (Skócia) Mackintosh Gallery
 • „Vexillum Hungaricum” Szabadtéri Magyar Zászlókiállítás
 • Turnhout, Belgium
 • 2006-ban az EuroArt az Európai Művésztelepek Szövetsége szervezésében Barbizonban és Párizsban


GIM-Ház kertje

GIM-Ház kertje

A Gödöllői Műhely programjai közül 2001-ben kiemelkedő jelentőségűnek bizonyult, nagy közönségsikere volt az első „KERT …”- témájú kiállításnak. A megnyitón, amely egyúttal az első műhelynap volt, a kiállító művészek egyrészt saját irodalmi alkotásaikat mutatták be, másrészt gondolataikat mondták el a kerttel kapcsolatban. Az elkövetkezendő években rendszeresen megrendezésre került a kert-tematikájú képző- és iparművészeti kiállítás, immár ez a tematika Gödöllőhöz kapcsolódik, részben földrajzi fekvése, nyári látogatottsága, és talán a legfontosabb az egykori művésztelep hagyományaként.

Különleges mikroklímájú a GIM-Házat körülvevő, hangulatos művészkert, amely - akárcsak a Gödöllői Iparművészeti Műhely - a Gödöllői Művésztelep szellemiségét közvetíti a mai látogató számára. Az egykori művészkolónia életének fontos színtere volt a kert, s mint maguk körül mindent, ezt is igyekeztek művészivé formálni, a szépség megjelenítésére használni. Körösfői Kriesch Aladár felesége, Ilka néni illatos kertjét irodalmi források említik. Kertjének adottságai, klimatikus viszonyai és területe arra késztették a műhely létrehozóit, hogy művészkertet teremtsenek az elődök inspirációját figyelembe véve.

GIM-Ház kertje

A színekre komponált kert Gödöllő egyik különlegesen egyedi értéke, amely a Gödöllői Iparművészeti Műhely elnöke, Katona Szabó Erzsébet, Ferenczy Noémi-díjas textilművész fantáziája és munkája nyomán született. Így hozott létre "arany-, ezüst-, és vörös kertet", ahol a hangulatot az évszakonként más-más színű, illatozó növények adják. Az egymás mellett lévők levele-virágja festői harmóniában él és pompázik a 100 évvel ezelőtti Művésztelep emlékezetére. A telek közepén egy hatalmas vöröstölgy áll, a "művésztelep fája", lombkoronája a GIM megnyitásának évfordulóján, október közepén bíborszínűvé válik. A fát 2002-ben ültették, Gödöllő város lakosainak adományaiból. A művészkert szabadtéri kiállítótér is, így a kortárs művészet- és kertkedvelő látogatók számára egyaránt gazdag élményt nyújt.

A GIM alkotóháza az egykori gödöllői művésztelep (1901-1920) utcájában található, az utca ma Körösfői Kriesch Aladár nevét viseli.Gödöllői Új Művészet Közalapítvány

Kerámia-Plasztika-Rajz tanfolyam

A GIM Körösfői utcai alkotóházában a Gödöllői Művésztelep hagyományaira épülő iparművészeti oktatási program valósul meg (gobelinszövés, kerámia, rajz, festészet): fiatal tehetségek gondozása és azoknak az iparművészeti és képzőművészeti műfajoknak elsajátítása, amelyek a Gödöllői Művésztelep korszakára voltak jellemzőek, mívességre, magas szintű mesterségbeli tudásra való nevelés.

A Gödöllői Új Művészet Közalapítványt Gödöllő Város Önkormányzata hozta létre 1998-ban (bejegyzést nyert 1999-ben, mint közhasznú közalapítvány). Az alapító okirat szerint a közalapítvány célja, hogy támogatást nyújtson a képző- és iparművészet helyi hagyományainak ápolásához, a kortárs művészeti alkotómunka jobb körülményeinek megteremtéséhez, megismertetéséhez, a tehetséggondozáshoz. A közalapítvány céljának megvalósítása érdekében feladata (részletek az alapító okiratból):

 • „a közel 100 éves Gödöllői Művésztelep szellemiségéhez csatlakozó művészeti alkotómunka jobb körülményeinek elősegítése, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége területi szervezetével, a Gödöllői Iparművészeti Műhellyel (GIM) egyetértésben,
 • támogatás biztosítása a Gödöllői Művésztelep 100 éves évfordulójának méltó megünnepléséhez,
 • művészeti tanfolyamok, művészeti képzések, továbbképzések, nyári művészeti táborok szervezése,
 • fiatal művészek szervezett segítése,
 • a gödöllői alkotóművészek (képzőművészek és iparművészek) jelenléte biztosításának elősegítése az országos és nemzetközi művészeti életben.”


A kuratórium

 • A kuratórium elnöke: Katona Szabó Erzsébet
 • A kuratórium társelnöke:Kodolányi Gyula
 • A kuratórium titkára: Bátki Margit
 • A kuratórium tagjai: Hidasi Zsófia, Körösfői András
 • A Felügyelő Bizottság tagjai: Rétfalvi Antalné, Padányi Ágnes, Pannonhalmi Zsuzsa


Oktatás

Textil tanfolyam

A közalapítvány által működtetett művészeti tanfolyamok jellegzetessége a növendékekkel való egyéni foglalkozás, és a legmagasabb szintű művészeti környezet jelenléte, amelyet a kiállítóteremben a kortásművészeti alkotások, az alkotóház kertje, valamint a belső berendezés jellegzetes hangulata jelent. A művészeti oktatást Remsey Flóra kárpitművész, F. Orosz Sára keramikusművész, Anti Szabó János képzőművész vezeti.

Az oktatási program része a nyári művészeti tábor is, amely 10 napos intenzív tevékenységet jelent, és amelynek rendkívül nagy sikere van a növendékek körében. Az éves oktatást és a nyári táborokat több mint 100 növendék veszi igénybe. Év közben, életkorra való tekintet nélkül bárki bekapcsolódhat a közös munkába, a növendékek nemcsak Gödöllőről, a környékről, és jelentős számban Budapestről járnak az alkotóházba. Az oktatási műhely rendszeresen beszámoló kiállításon összegzi tapasztalatait.

A közalapítvány működésének helyszíne a gödöllői Körösfői Kriesch Aladár utca 15-17. szám alatt lévő alkotóház


Forrás