Léda-villa

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2016. október 28., 08:55-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Léda-villa az Ady Endre sétányon

1923-ban vette meg Diósy Ödön, Brüll Adél férje az Erzsébet királyné út 14. szám alatti házat. Az ingatlant Kiss Péter Páltól vásárolták meg. A telekkönyvi bejegyzés szerint ezen a helyen már 1889-ben is állt ház. Az egykori Erzsébet királyné útnak ma Ady sétány a neve. Szomszédjuk volt Ambrus Zoltán író, ma a ház a Batsányi és Hajnóczy utca sarkán áll. Ez lett Léda állandó lakhelye.


Diósy család

Léda-villa alaprajza

A kétszintes, kastélyihletésű, manzárdtetős, eklektikus stílusban épült villa a 20. század elejének építési szokásait tükrözte. A ház nagypolgári ízléssel volt berendezve, amelyet a helytörténet Léda-villaként tart számon, a Grassalkovich-kastély szomszédságában áll. A teraszon, a kertben dús, pompás növényzet, leander és egyéb virág mindenütt. A teraszt bábos korlát díszíti. 1929-ben a hátsó teraszt félig-meddig beépítették, a bábos korlát fölé fehérre festett, fából készült, íves apácarács került, amely mögött függönyt feszítettek ki, védekezésül az odatűző nap ellen.

A földszinten öt szoba helyezkedett el, a hallból indult az emeletre a szép, faragott, széles tölgyfa-lépcső. Az emeleten öt kisebb szobát gardrób, budoár, fürdő és molykamra egészített ki. Itt is volt terasz, mely az udvar felé nézett. Az épülethez zárt és üvegezett folyosóval csatlakoztak a mellékhelyiségek: konyha, kamra, mosókonyha, garázs. A házat szép porcelánkályhákkal fűtötték. A garázs fölött külön lakása volt a sofőrnek.

A villához óriási őspark tartozott, 1446 négyszögül nagyságú terület, mely a Lovarda utcától az Erzsébet királyné útig húzódott. Szépen ápolt növényzete volt a parknak, a főbejárat előtt a virágokból kiképzett kör közepén szökőkút állt. A kert Lovarda utca felé eső részén állt a szoba-konyhás házmesterlakás.

Diósy Ödön csupán egy évvel élte túl feleségét, ekkor az özvegy édesanyja, majd utána az unokahúg, Diósy Klára örökölte meg a villát melyet 1937-ben értékesített. A berendezés árverezése során vásárolta meg a tíz darabból álló XIX. századi szalongarnitúrát Dr. Szabó Béláné dr. Szanathy Júlia gödöllői fogorvos, mely 2001-ben került a Gödöllői Városi Múzeum tulajdonába.


Praznovszky család

A villát Praznovszky Géza mérnök és felesége, Zachár Ilona, turai malomtulajdonosok vásárolták meg 1937. május 19-én. Minimális átalakítást végeztek a házon. Központi fűtést szereltek be, vasgerendákkal erősítették meg az emeletet, a molykamrából fürdőszobát alakítottak ki. A Praznovszky család 1944-ig zavartalanul birtokolta a házat, ekkor a háborús viszonyok miatt átmenetileg külföldre menekült a család. A szovjet katonaság postahivatala költözött az épületbe 1946 januárjáig. Majd visszatért a család, és rendbehozatta a villát. Az 1950-es államosítást követően az emeletre költöztettek két családot, majd 1952-ben kitelepítették a Praznovszky családot igen mostoha körülmények közé.


1952 - napjainkig

Léda szalongarnitúrája

A villát a Katonai Kiegészítő Parancsnokság foglalta el, mely az 1960-as évek végén költözött ki. Ezek után az épületet tanácsi bérlakásként hat családnak utalták ki. A családok szükségleteiknek megfelelően toldozták-foldozták a házat. ettől erősen tagolt épülettömeg lett belőle. Az épület ma már csak néhány részletében őrzi eredeti szépségét. Megmaradt a főhomlokzati ablakok fölötti stukkódíszítés, a hátsó bejárati ajtó vagy belül a faragott tölgyfa-lépcső. Az ősparkot felparcellázták, középen utcát nyitottak, így ma a Batsányi és Hajnóczy utca sarkán található az egykori Léda-villa.


Tárgyi emlék a villából

Dr. Szabó Béláné dr. Szanathy Júlia, helyi fogorvos vásárolta meg Léda szalongarnitúráját 1937-ben 800 pengőért, amikor elárverezték a ház berendezését. A Gödöllői Városi Múzeum 2001-ben vásárolta meg a bútoregyüttest. A szalongarnitúra a 19. század közepéről származik. Fenyőfa alapon topolyagyökér- és cseresznyefa borítással készült. Tíz darabból áll: vitrin, tálalószekrény, trümó, asztal 4 támlásszék, 2 karosszék.
Forrás

  • G. Merva Mária: Írók és múzsák Gödöllőn
  • G. Merva Mária: A gödöllői Léda-villa titka