„Nepomuki Szent János szobra” változatai közötti eltérés

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Nincs szerkesztési összefoglaló
Nincs szerkesztési összefoglaló
36. sor: 36. sor:
*www.muemlekem.hu
*www.muemlekem.hu
*Szabó Margit: Kastélyok, templomok, szerelmek
*Szabó Margit: Kastélyok, templomok, szerelmek
 
*http://hu.wikipedia.org/wiki/Nepomuki_Szent_J%C3%A1nos




[[Kategória:Emlékművek]]
[[Kategória:Emlékművek]]
[[Kategória:Szobrok]]
[[Kategória:Szobrok]]

A lap 2011. október 11., 12:11-kori változata

Városunk egyik legrégebbi szobra, a Nepomuki Szent Jánost ábrázoló alkotás a Kastélytemplom főbejárata közelében, a Szabadság út mentén áll, a 3-as főútra merőlegesen. 1750-ben készült, barokk stílusú Nepomuki Szent János-szobor, melyet a kastélyépítő Grassalkovich I. Antal állíttatott. Nepomuki Szent János tisztelete a XVIII. században terjedt el a Habsburg-birodalomban: a halászok és vízi molnárok pártfogóját tisztelték , szobrai sokfelé megtalálhatók folyók és hidak közelében.


Nepomuki Szent János

Nepomuki Szent János

A folyók, hidak, hajósok, vízimolnárok, halászok védőszentje. A gyónási titok mártírjaként tartják számon. Egyes helyeken a fuldoklók, illetve a bányászok, szóbányászok védőszentje. Az idők folyamán több sóbányában, illetve sóbányászattal kapcsolatos településen templomokat, kápolnákat szentelnek neki, szobrokat emelnek, sőt, Aknasugatagon még bányát is neveznek el róla. Csehország védőszentje.

1369-ben császári jegyző lett a prágai érseki kancellárián. 1380-ban szentelték pappá. Ezután jogot tanult Prágában, majd a páduai egyetemen. Itt lett 1387-ben az egyházjog doktora. 1389-ben Johann von Jenstein prágai érsek kinevezte általános helynökévé. Ezekben az években nagyon feszült volt a viszony a prágai érsek és az uralkodó, IV. Vencel cseh és német-római király között.

A király 1393-ban elfogatta Jánost, kegyetlenül megkínoztatta (a kínzásban állítólag személyesen is részt vett), és végül a Károly hídról a Moldva folyóba dobatta. János holttestét az érsek a prágai Szent Vitus-székesegyházban helyeztette örök nyugalomra. Vértanúságának a híre hamar elterjedt, de szentté avatására csak évszázadokkal később került sor.


Gróf Grassalkovich I. Antal

Grassalkovich I. Antal jelentős szerepet játszott Nepomuki Szent János tiszteletének elterjesztésében. A XIV. században a gyónási titok megőrzéséért életét áldozó Wolflin János hosszadalmas szentté avatási eljárásának egyik kurátora Althlan Mihály váci püspök volt, akinél az egyházmegye jogászaként akkoriban Grassalkovich tevékenykedett. A páratlan karriert befutott főút őt választotta védőszentjéül, s egyik elhunyt gyermekének is a Nepomuki János nevet adta.


Nepomuki Szent János szobra

A szobor

A mészkő szobor egy vasráccsal körülvett talapzaton áll. A XVIII. századi művész a voluták által tartott oltárasztal felett, kezében feszülettel, fején püspöksüveggel, papi ruhában ábrázolta a szentet. Mellette kétoldalt az oltárasztalon, egy-egy bőségszarut tartó kis angyalfigura látható.

Eredeti helyéről a kápolna Canonica Visitatiójába ezt jegyezték be 1838-ban: „ A városon kívül a besnyői út mellett nem messze a kőhídtól, amely a Rákoson megy át. Gróf Grassalkovich Antal alapító állíttatta fel, 6 szögletű kerítéssel vették körbe, amely vasfonatokból készül. 1750. március 16-án áldatott meg, Mihály Károly váci püspök által.”

A szobor a XIX. század végéig eredeti helyén állt. Később került először egy üresen álló telekre, majd mostani helyére, a kastélykápolna előtti területre. Az áthelyezés okai közt többek között a főút kiszélesítése szerepelt.

Az alkotást az évszázadok során többször is felújították, de az 1980-as évek végére ismét leromlott állapotba került. Ekkor restaurálás céljából elszállították. A szobron kívül a mellékalakok, a talapzat és a vaskerítés is felújításra szorult.

Végül 1995-ben Varga Zoltán Zsolt és Bíró János restaurálták, a következő esztendőben visszakerült az alkotás, a kápolna elé aminek szintén Nepomuki Szent János a védőszentje.


Forrás