Remsey Jenő György szobor

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina (vitalap | szerkesztései) 2022. szeptember 5., 12:06-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Remsey Jenő György szobor

A Remsey Jenő György szobor Papp Edina szobrász Gödöllőn található első köztéri szobra, amely Remsey Jenő György író, festőművésznek állít emléket.


Elhelyezkedés

A mellszobor a Gödöllői Városi Múzeum (Szabadság tér 5.) előtt található.


Története

Remsey Jenő György szobor

A gödöllői képviselő-testület 2016-ban döntött amellett, hogy Remsey Jenő György emlékére bronz mellszobrot állítanak Gödöllőn. A kiírt pályázatra három szobrászművész is jelentkezett: Papp Edina, Bíró János és Szinvai Pál. A Magyar Alkotóművészi Nonprofit Kft. két szobrászművészének zsűrizése mellett Gödöllő Város Önkormányzata Papp Edina pályázatát fogadta el. A terv a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is elnyerte.

A szobor leleplezésére 2017. augusztus 20-án került sor. Az ünnepségen megszólalt Őriné Nagy Cecília művészettörténész, aki Remsey életéről beszélt. Fülöp Attiláné a könyvtár igazgatója Remsey személyiségét méltatta. A szobrot Papp Edina, Gémesi György, Remsey Benjámin és Remsey Dávid közösen leplezték le.


A szoborról

Papp Edina pályázatának leírásában az alábbi részletek szerepelnek:

„… a posztamens és a burkolat kemény mészkőből készülnek. A posztamensen a szöveg és az évszámok ólommal beöntöttek, zömítettek, majd síkba csiszoltak. A portré mintázásánál arra törekedtem, hogy a fókuszban az arc legyen … . Az arcon kívüli részek lazán mintázottak, csak nagyvonalakban próbálják felidézni a dolgok formáját. A posztamens … hátulján egy gobelinterv felnagyított részlete. [A mészkő oszlop díszítéséhez Remsey madaras gobelin tervét használta fel Papp Edina.] A posztamens elején a betűk a szerkesztettekhez hasonlóan rendbe szedve, ellenben a kézzel írottak szabálytalanságát viselik magukon.”

A talapzat magassága 138 cm. A szoboré 70 cm. Legnagyobb szélessége 35 cm.

Források


Képek


A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.