Testőrlaktanya

Innen: Gödöllő
A lap korábbi változatát látod, amilyen Gönczi Krisztina Éva* (vitalap | szerkesztései) 2012. szeptember 27., 09:26-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az épület

Testőrlaktanya

A Gödöllői Királyi Kastély közvetlen környezetében található faverandás műemlék épület. A kétszintes épület, mely a város barokk emlékei közé tartozik, a XVIII. században létesült, a Grassalkovich-uradalom jószágigazgatói lakhelyeként szolgált, főtiszti és számtartói lakóház volt. Az úriszék szintén a jószágigazgatói hivatalban működött.

Miután a kastély a királyi család tulajdonába került átalakították: akkor készült el a jellegzetes fagerenda. Erzsébet királyné titkári hivatalának, és a várkapitány lakásának adott helyet. 1920 után pedig a kormányzói testőrség laktanyája volt, innen ered máig használatos neve.

Később az intézmény kulturális célokat szolgált, és sokáig itt működött a Pest megyei Hírlap Szerkesztősége is.

Az épület két szintjének alapterülete kb. 550 m2, a telek területe 1218 m2.

A város központjában, a kastély közvetlen szomszédságában lévő épület rendkívül rossz műszaki állapotban van, mivel annak tulajdonosa a műemléki felújítására az ingatlan tulajdonjogának 1996-ban történt megszerzése óta nem kerített sort. Az önkormányzat 2010-ben megvásárolta a tulajdonostól. A tervek szerint az épületet a következő hónapokban a felújítást jelző köpeny borítja majd, a helyreállítás után pedig kulturális célokat fog szolgálni.


Forrás