GÖDÖLLŐI VÁROSI KÖNYVTÁR ÉS INFORMÁCIÓS KÖZPONT

Jonathan Safran Foer: Globális öngyilkosság – bolygónk megmentése a reggelinél kezdődik

Adminisztrátor 2021-02-19 08:39:53

„Egy történelmileg példátlan felhalmozás kultúrájában élünk, amely túl gyakran szólít fel és ad módot a birtoklásra. Hajlamosak vagyunk azon keresztül meghatározni magunkat, amink van: vagyon, pénz, külcsín és hasonlók. De abban mutatkozunk meg, amit adunk.” – részlet a könyvből

Ahogyan a cím is ígéri, ez a könyv a globális felmelegedésről, a klímaválságról, az egyre nagyobb területeket érintő környezeti pusztításról szól – a „kisember” szemszögéből látva.

 Az írás nyelvezete nem tudományos és még csak nem is könnyedebben emészthető ismeretterjesztői, hanem a szerző személyes és brutál őszinte hangvételű belső monológja. Azaz J. S. Foer saját magával beszélget ezekről a roppant húsbavágó témákról*, kérdéseket tesz fel, megválaszolja, közben csapong, szinte anekdotázik és közben mégsem veszíti el azt a bizonyos fonalat.

*Amikor húsbavágó témát írtam, ezt szó szerint értettem. Egyes becslések szerint a nagyüzemi állattenyésztés felelős a világszerte keletkező üvegházhatású gázok 51 százalékáért. Igen, az állattenyésztés az egyik oka a globális klímaválságnak. Roppant nagy szerepe van a közlekedésnek, a szállításnak, a fosszilis energiahordozóknak, az iparnak – azokon viszont a hétköznapi ember nem sokat tud változtatni. Az étkezési szokásain viszont tud, és kell is, ha változást akar.

Aki szeretne az erdőirtások hatása a medvékre témában tájékozódni, megtekintésre ajánlom:

https://www.youtube.com/watch?v=WZr_pUNzUOo

Csabai Ágnes

  

A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie!

Vissza

©Gödöllői Városi Könyvtár és Információs központ

Oldaltérkép

mobil változat

Bezárás
Oldalunk sütiket használ a tökéletesebb felhasználói élmény érdekében. Részleteket az adatkezelési tájékoztatóban talál.
Elfogadom