0Shares

Egy kis segítség az otthoni kertészkedéshez:

A gyógynövények és fűszernövények nem igényelnek semmilyen extra törődést, épp ezért akár a balkonkertedben, vagy egy kisebb kertben is létre hozhatsz egy saját gyógynövény kertet, amely nem csak szép és illatos, de nagyon hasznos is. A rozmaring, az oregánó, a citromfű, vagy a kakukkfű nem csak fűszerként állja meg a helyét, hanem egy-egy hatásos gyógynövény is egyben, és remek tea készíthető belőlük.

A gyógynövények szinte mindenféle kertészeti tudás nélkül is termeszthetőek akár a hátsó udvarban, vagy az erkélyen cserepekben, edényekben. Remekül mutatnak régi edényekben, lábosokban, egy kopott rozsdás fazékban, faládákban, vagy egy ideje múlt fém öntözőkannában. A legtöbb gyógynövénynek minimum napi 6-7 óra napsütésre van szüksége, de vannak olyan gyógynövények, amelyek a félárnyékot is elviselik. Napos helyre ültethetsz levendulát, bazsalikomot, rozmaringot, borókát, koriandert, borágót, zsályát, oregánót, és csalánt. Félárnyékba ültethető az angyalgyökér, lestyán, szamóca, borágó, menta, snidling, és a citromfű.

Nagyon fontos, hogy a beszerzés során jól gondold át, melyiket pontosan hová fogod ültetni, hiszen míg egy palánta mindössze 10-15 cm, addig a kifejlett növény akár 1 méteres is lehet. A kisebb növények, mint pl. a körömvirág, a kakukkfű, vagy a rozmaring kisebb cserepekbe vagy edényekbe is ültethető, de a fekete nadálytő, a cickafark, vagy az angyalgyökér viszont csak szabadföldbe ültethető, magasságuk miatt.

Bár zárva tart a könyvtár, könyvek kölcsönzésére most is van lehetőség!
Készítettünk egy moly.hu-s polcot, hogy segítsünk a választásban.

 

Tóth Gabriella, Kajári Katalin

 

 


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások