Cavaletta Művészeti Egyesület

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Cavaletta Nőikar

A Cavaletta Leánykart Márton Daku István zenetagozatos diákjai alapították 1991-ben. A kórus elsősorban Gödöllő kulturális életét gazdagítja, több országban koncertkapcsolatot is ápol: Finnország, Franciaország, Luxemburg, Németország. A város támogatásából működő kórus az Ad Hoc Színházzal 2000 óta együtt alkotja a Cavaletta Művészeti Egyesületet.


Cavaletta Leánykar

A gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola Cavaletta gyermekkara 1990-ben járt először Finnországban, Forssa-ban, Gödöllő testvérvárosában. Ez az út olyan emlékekkel gazdagította a lányokat, hogy 1991-ben Márton Danku István vezetésével megalakult a Cavaletta Leánykar. Próbahelye azóta is a Művészetek Háza (akkor Művelődési Központ).

Első külföldi meghívása is ebben az évben érkezett Franciaország, Talange kisvárosának konzervatóriumától. Azóta a kórus megfordult már több helyen is. Erdélyben, Luxemburgban, Németországban, Olaszországban, és természetesen Finnországba és Franciaországba is újból ellátogattak. Baráti kapcsolat alakult ki a Finnországbeli Forssa-val, a Németországbeli Aichachal és Münchennel, valamint a luxemburgi Grevenmacher-el.

2000-ben lett a csoportból Cavaletta Művészeti Egyesület, melybe ekkor lépett be az Ad Hoc Színház felnőtt színjátszó csoport. Ezzel a 20 fős baráti társasággal minden évben tartank színházi bemutatót, melyeket Erdélybe és Felvidékre is igyekszenek eljuttatni. Az egyesületnek nagyon fontos célkitűzése az, hogy elsősorban a testvérvárosokba jusson el azért, hogy tartsuk a kapcsolatokat az ottani magyarsággal.

2007-ben a Leánykar átalakult Nőikarrá, végül 2009-ben bővült a csoport a jelenlegi felállására a Csapó Brass belépését követően.

Elnök: Retzler Péter

Művészeti vezető: Márton Danku István

Koncertjeiket rádió- és tévéfelvétel őrzi.

Megjelent CD-k

Ad Hoc Színház - Léni néni
  • Györe Zoltán - 1848, te csillag...
  • Magyar századok
  • Cavaletta koncert - 2000 - Párizs


Ad Hoc Színház

Tíz éve alakult a színházunk – fejti ki a művészeti vezető. – A társulatnak húsz tagja van, zömükben pedagógusok, de vannak közöttük hivatalnokok, így például a helyi adóiroda vezetői, s vállalkozók, akik szabadidejüket erre a kulturális misszióra áldozzák. Kezdettől az a célunk, hogy felkeressük a Kárpát-medencei magyar testvérvárosainkat.


Forrás