Cserkész-szobor

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Cserkesz1.jpg

A Cserkész-szobor Gödöllőn található. A mostani Kisfaludy Stróbl Zsigmond által megálmodott és Paál Istvánnak köszönhetően kivitelezett cserkész-szobrot megelőzően 1943 és 1948 között is állt egy azonos témájú szobor.


Elhelyezkedés

Az alkotás a Művészetek Háza szomszédságában kapott helyet.


A régi szobor

Az 1933-as gödöllői 4. Cserkész Világtalálkozó/ Jamboree után megfogalmazódott az igény arra, hogy méltó emléket állítsanak a nagy eseménynek. A 10. évforduló alkalmából Siklódy Lőrinc kapott megbízást egy szobor kivitelezésre. A művész Budapesten, a Százados úti művésztelepen készítette el alkotását. Segítségére voltak a közeli iskola 20. számú Erődi Ödön cserkészcsapat tagjai, Bellanovich István, Bokody József és Szőnyi Béla. Ők álltak modellt a készülő bronz szoborhoz. Siklódy szobrát 1943. október 17-én a testőrlaktanya előtt leplezték le, de a háború miatt nem sikerült méltó módon megünnepelni az eseményt. A kommunista hatalomátvétel és a cserkészet betiltása után 1948-ban ledöntötték a szobrot, majd egy évvel később a talapzatot eltávolították a helyéről, habár ez utóbbi később előbukkant.


A jelenlegi szobor

A rendszerváltozás után újrainduló helyi cserkészet döntött a szobor másodszori felállításáról, az eredeti talapzat felhasználásával. A költségeket a Nemzetközi Cserkész Emléktábor Alapítvány gyűjtéséből fedezték. Elhatározták, hogy az új szobor Kisfaludy Stróbl Zsigmond 1929-es „Cserkészfiú” című kisplasztikájának felnagyított változata lesz. Kisfaludy tanítványát, Paál Istvánt kérték fel az alkotás elkészítésére. A szobor gipszmodellje már ott állt a Petőfi Sándor Művelődési Központ cserkészkiállításán az 1993-as Jamboree Emléktábor ideje alatt.

1994. április 24-én, György napon (A cserkészet védőszentje Szent György) került sor a szobor ünnepélyes felavatására. Az alkotást a Magyar Cserkészszövetség elnöke, Surján László és Gémesi György polgármester leplezte le. Az ünnepségen Surján László és Gémesi György mellett megszólalt Bokodi József, a vízi cserkészek vezetője, Jeszenszky Géza külügyminiszter és Sinkovits Imre színművész is.

2014 szeptemberében elszállították helyéről, mivel a talapzatot restaurálni kellett, illetve elhelyezték rajta a Halászné Várady Ildikónak emléket állító, Márvány Miklós által készített domborművet, aminek leleplezésére 2014. október 4-én került sor.


Cserkesz2.jpg

A szobor és a talapzat

Az 1943-ban felállított szobron egy trombitát fúvó cserkészfiú látható. Az 1994-es Paál féle alkotáson egy bal kezében botot tartó, másik kezével kalapját feje fölé emelő cserkész áll.


A domborműveken látható személyek

  • Robert és Olave Baden-Powell (a cserkészet megalapítói)
  • Lindenmeyer Antónia (a gödöllői leány cserkész világtalálkozó, a Pax Ting szervezője)
  • Gróf Teleki Pál (a gödöllői Jamboree szervezője, főcserkész)
  • Halászné Várady Ildikó (a Magyar Leánycserkész Szövetség egykori vezetője)


Feliratok

"Az 1933 aug. hó 5-20-ig Gödöllőn

megtartott cserkészvilágtáborozás emlékezetére

emelte Gödöllő község

és Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye közönsége.

Eltávolítva 1948-49-ben.


Közadakozásból készült 1993-94-ben

a IV. Jamboree 60. évfordulójára.


Légy résen! Jó munkát!

Közadakozásból helyreállítattott 1994-ben.


Becsülettel a hazáért!

Lerombolták 1949-ben.


Források


Képek:


A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.