Egyetemi lakótelep

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Az egyetemi lakótelepet 1954 és 1980 között építették, három ütemben. 1982-ben a Fácán sori lakótelep tervei, valamint 1990-ben még két további lakóház tervei készültek el. A Magyar Agrártudományi Egyetem 1950-es áttelepülését követően megkezdődött az egyetemi oktatás Gödöllőn. Az egyetemi dolgozók lakásproblémáinak rendezése egy idő után nem várathatott magára, ezért 1954-ben - az egyetemi fejlesztés programjából kiemelten - megkezdték az egyetemi lakótelep építését.


Az első ütem (1954-1958)

Az Egyetemi lakótelep fejlesztési terve 1954-ben

Az ÉM 41. sz. állami Építőipari Vállalat 1954-ben megkezdte a lakótelep építését, a munka 1958-ban fejeződött be. Az eredeti tervekhez képest, amelyben 360 lakás, egy általános iskola, egy óvoda és egy bölcsőde szerepelt, az első ütemben végül csak 109 lakás épült meg: 3 db "A" típusú, 2 db "C" típusú és 1 db "E" típusú épület készült el. A 109 lakás 6284 m2 hasznos területtel épült, ebből 8 db háromszobás, 62 db kétszobás és 39 db egyszobás nagyságú. A háromszobás lakások a "C" épületben vannak, alapterületük 86,6 m2. Az "A" épületekben 54 db kétszobás és 27 db egyszobás lakás van. A kétszobás lakások nagysága 61 m2, az egyszobásoké 42 m2. Az "E" épületekben lévő 8 db kétszobás lakás nagysága 70-71 m2 között változik, a 12 db egyszobás lakás területe pedig 46-48 m2 között.

A lakások azonos komfort fokozatúak voltak, felszereltségük az akkori kor színvonalának felelt meg. A szobákban cserépkályha, a konyhákban vegyestüzelésű hengerek biztosították a fűtést, illetve a melegvíz-ellátást. Mosogatót ebben az időben még nem terveztek a konyhákba, ezeket öntöttvas falikutak helyettesítették. Minden lakáshoz tartozott éléskamra és tüzelő tároló is. Az alagsorban közös használatú mosókonyhák épültek. A lakótelep beruházási programjából költségfedezet hiány miatt törölték as bölcsőde, az óvoda és az iskola építését. A bölcsőde építésének törlése okán, az egyetem a Köztársaság út mellett átvett egy épületet bölcsőde céljára még 1952-ben, az óvodát pedig a központi épületben alakították ki. Az "E" típusú épület földszintjén különböző kereskedelmi és szolgáltató létesítmények kerültek kialakításra, úgymint élelmiszerbolt, húsbolt, vegyesbolt, gyógyszertár, fodrászat, posta és presszó. Az épületek környékét parkosították.

Ezek a házak az akkor uralkodó szocialista - realista stílus jegyeit hordozták, mely különösen szembetűnő a népies és zömök formákban, a tetők képzésében, a robosztus formálású bejáratoknál és a loggiáknál. A tervezésük Rimanóczy Gyula nevéhez fűződik. Akkori előírások szerint az építkezések költségének bizonyos százalékát a ház külső díszítésére kellett fordítani. Így születtek meg ezeknek a kellemes, lakható téglaépületeknek az oldalain a dolgozó embert, a mezőgazdasági és ipari munka során ellesett momentumokat ábrázoló kis domborművek.

A lakásokkal egyidejűleg megépültek a kiszolgáló közművek és az utak is. A megnövekedett ízigény miatt három új kutat is fúrtak, a kellő víznyomás biztosítására megépült egy 150 m3-es víztorony. Az elektromos ellátáshoz elkészült egy 20 kV-os toronyállomás, az energia elosztás földkábeleken keresztül történt. A felszíni vizek elvezetésére nyitott, kövezett árkok épültek, ezek a szintén nyitott közösségi befogadókba csatlakoztak. A vasút melletti részen megépült egy új szennyvízderítő rendszer, biológiai tisztító egységgel.


A második ütem (1958-1966)

Egyetemi lakótelep

Az 1960-as években további 4 lakóház épült meg, összesen 34 lakással. A lakások össz alapterülete 3532 m2. Egyszobás lakás már nem épült, a kétszobás lakások száma 20, a háromszobásoké 14 db. A lakások nagysága általában meghaladja a más területeken épültekét. A kétszobás lakások területe - négy kivételével - 60-63 m2, az említett négy lakás területe 55,3 m2. A háromszobás lakások nagysága 70-75 m2 között változik. A komfort fokozat a lakásoknál azonos. A fűtés még cserépkályhákkal és olajkályhákkal történik, a fürdőszobákban a melegvíz termelést vegyestüzelésű hengerek biztosítják és vegyestüzelésű tűzhelyek kerültek a konyhákba is. A korábban megépült lakásokkal szemben újdonság volt, hogy a konyhákba beépített bútor került mosogatóval; az előszobában beépített szekrény állt, a padlót PVC vagy parketta burkolattal látták el. A többlakásos házak alagsorában közös használatú mosókonyhák és szárítók épültek, bár a mosógépek elterjedése miatt ezeket alig használta valaki. A terveket Szabó József és Zöldy Emil készítették.

Az óvoda problémáját is megoldották. Ebben az időszakban egy 75 fős óvoda épült a lakótelepen.


A harmadik ütem (1976-1980)

Egyetemi lakótelep

Az egyetemi dolgozók lakásgondjainak enyhítésére az egyetem vezetése több intézkedést tett a tervidőszakban. 1977-ben határozat született egy 12 lakásos ház megépítésére, ezenkívül a városi lakótelepen 10 első bérlő kijelölési jogot vett az egyetem. A kiviteli terveket a Pest megyei Tanácsi Tervező Vállalat készítette el 1977-ben. A hagyományos építési mód miatt nehezen lehetett kivitelezőt találni, végül a Gödöllői Építőipari Szövetkezet vállalta el a munkát 1979-ben. A műszaki átvételi eljárás 1981. június 30-án volt.

Az épületben 6 db kétszobás és 6 db háromszobás lakás épült. A kétszobás lakások nagysága 74,3 m2, a háromszobás lakásoké 94 m2, tehát jóval nagyobbak az egyéb területeken ekkor épültekhez viszonyítva (azok átlagos területe kb. 54,3 m2). A lakások belső kialakítása korszerű. A konyha és az előszoba beépített bútorokkal készült. A fürdőszobákban a melegvíz előállítás elektromos forróvíztárolóval történik, a konyhában átfolyós rendszerű vízmelegítőt szereltek be. A fűtés központi kazán biztosítja. A lakásokhoz a földszinten gépkocsitárolók tartoznak.


Fácánsori lakótelep

A harmadik ütemmel az állami erőből támogatott lakásépítési forma gyakorlatilag lezárult az egyetem területén, az országosan elfogadott elv lett ugyanis, hogy a lakásépítés költségeit mind nagyobb arányban a lakásigénylőkre kell áthárítani. Ezt figyelembe véve született meg egy olyan lakótelep építésének gondolata, amelynek az építési költségeit az OTP, a közműépítési költségeit a tanács vállalná, az egyetem pedig biztosítja a megfelelő területet. Ebben az esetben az igénylőket csak az építési költség terheli és a közműépítés egy igen kis hányada, a telket pedig kedvezménnyel kapnák. A lakótelep kialakításának műszaki szempontjai 1978. elejére körvonalazódtak. Egyöntetű igény volt, hogy a telep a teljes kiépítés után se legyen zsúfolt, az ott élők számára biztosítsák a harmonikus életvitelhez szükséges technikai alapfeltételeket. Fontos szempont volt a fokozatos kiépülés lehetősége, a cél ugyanis az, hogy az egyetem távlatban is tudjon építési lehetőségeket biztosítani a dolgozói részére.

Széleskörű közvélemény kutatás eredményeként alakultak ki a lakás típusok. A szobaszám kettő és négy között változott, minden lakásnál kértek konyhát és kamrát is. A fűtésnél az egyedi, de korszerű megoldást igényelték, végül gázkonvektoros megoldás született. Az erdővédelem érdekében az építési telek szélessége 60 m. A beruházási program és a beépítési terv 1981. áprilisában készült el. A korrekciók után a telepen 124 lakás alakult ki, ebből 8 db egyszobás, 36 db két félszobás+szobás, 32 db háromszobás és 48 db két szoba+két félszobás. Az utóbbi lakások sorház, az előbbiek tömbház építésűek. A lakótelep építését a Vácszentlászlói Zöldmező Mg.Tsz. vállalta el. A költségek csökkentésére emelni kellett a beépítettséget, ezért elmaradtak a földszintre tervezett lomkamrák, és a helyükre egyszobás lakások kerültek. A lakásszám így 156 db-ra emelkedett.

A kivitelezés 1982. második felében kezdődött el és 1983. végére el kellett volna készülnie, de különböző nehézségek miatt csak 1985. nyarára épült meg.


Képgaléria

Az egyetemi lakótelep üzletház
Az egyetemi lakótelep
A 27 lakásos ház beosztásaForrás

  • Babó Elek: A Gödöllői Agrártudományi Egyetem építésének története 1945-85.


Képek forrása