Gödöllői Szimfonikus Zenekar

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Gödöllői Szimfonikus Zenekar

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar 1981-benalakult a Frédéric Chopin Zeneiskola művésztanáraiból. A nyolcvanas években az együttes még kamarazenekarként lépett fel, de az 1990-es évektől szimfonikus zenekarként, 2003 júniusától pedig már önálló intézményként működik. Az együttes az utóbbi években évi 6-8 koncerttel járult hozzá Gödöllő és vonzáskörzete egyre szélesedő kulturális kínálatához.


Kezdetek

1981 decemberében a gödöllői Frédéric Chopin Zeneiskola mindössze 8 főt számláló tanári kamarazenekara barokk muzsikával kívánta gazdagítani a karácsonyi programok kínálatát. E nemes kezdeményezéssel jött létre a ma már gyakran 70-80 főt számláló Gödöllői Szimfonikus Zenekar jogelődje. A zenekar alapító tagjainak egy része ma is a zeneiskola tanára és természetesen tagja a szimfonikus zenekarnak. Az együttes néhány évig, mint vonószenekar működött, működését 1986-tól már a város anyagi támogatása is segítette.

5 év kamarazenekari műhelymunka után karmester került az együttes élére, melynek létszáma az évek során jelentősen gyarapodott. Az első karmester, Tolmácsy László munkáját 1988-ban Farkas Pál vette át. Törekvéseinek köszönhetően az együttes fokozatosan szimfonikus zenekarrá bővült: a továbbiakban a zeneiskola volt növendékei, a környékbeli zenetanárok és természetesen a zeneiskola fúvós tanárai is bekapcsolódtak a munkába.


1990-es évek

Gödöllői Szimfonikus Zenekar

Az 1990-es évektől a város önkormányzatának támogatása olyan szintre emelkedett, hogy a zenekar mind gyakrabban léphetett szimfonikus apparátussal közönség elé.

Farkas Pál irányítása alatt egyre komolyabb művek kerültek műsorra. Az ő vezetésével adott hangversenyt a zenekar a németországi Giessenben, a hollandiai Wageningenben és a szlovákiai Nagyrőcén.

1993 nyarán indult útjára Ferenczi Anna igazgatónő kezdeményezésére, Gál Tamás vezetésével az a zenekari kurzus, melynek köszönhetően a zenekar minden évben vendégkarmestereket hívhat meg a szakmai munka minőségének továbbfejlesztésére.

1995-ben Horti Gábor került a zenekar élére. Karmesteri munkásságának köszönhetően a zenekar további fejlődésnek indult. A nyári intenzív kurzusokon elsajátított egységes szimfonikus zenekari hangzás megőrzésével, az alapos felkészülés követelményével, és a repertoár-ismeret bővítésével elévülhetetlen karmesteri érdemeket szerzett, és megvetette a hivatásos zenekarrá válás alapjait.

Szintén 1995-ben került sor arra a barokk hangversenyre, melyet Bali János vezényelt. Az ő irányításával évente egy-egy Bach-műsorral, illetve zenei ritkaságokkal készül fel a zenekar. Bali János a régi zene hivatott tolmácsolójaként bátor invencióval közelíti meg a betanítandó műveket, így a zenekar számára az ő munkája is mindig komoly fejlődést jelent. Hiteles stílusismerete garancia a korhű előadásmódra törekvő koncertek sikeréhez.

Nemcsak Bali János vezetésével, de más jeles alkalmakkor is dolgozik az együttes kamarazenekari összeállításban. Az Óbudai Kamarazenekari Találkozóra 1999-ben és 2001-ben is meghívást kapott a zenekar, ahol a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai által vezetett kurzuson meghatározó szakmai tapasztalatokkal gazdagodhatott a vonóskar.

1997-ben mérföldkőnek számított a zenekar első önálló CD-jének megjelenése az ARCHITEKTON Rt. támogatásával. Az első lemezt – melynek címe: XVIII. SZÁZADI UDVARI MUZSIKA – egy évvel később újabb felvétel követte: a magyarországi bécsi klasszikus szimfóniákat bemutató CD világviszonylatban is ritkaságnak számít. Az első CD-n Mozart, Haydn, Dittersdorf és Csermák művek szerepelnek Horti Gábor vezényletével. A BÉCSI KLASSZIKUS SZIMFÓNIA MAGYARORSZÁGON címet viselő második korongon Bali János vezényel Druschetzky és Zimmermann műveket. Ez utóbbi lemez kiadásához a SOROS Alapítvány nyújtott segítséget. A CD felvételek megjelenése nem csak szakmai szempontból volt komoly eredmény. Az ARCHITEKTON Rt. támogatásával megindulhatott az a folyamat, mely gödöllői cégek figyelmét a zenekarra irányította, és ezáltal további szponzorok is segítik munkánkat.

Az intenzív zenekari kurzusok sorában Gál Tamás mellett már több neves vendégkarmestert is köszönthetett a közönség a zenekar élén. Ménesi Gergely, Medveczky Ádám és Horváth Gábor örömmel vállalták a felkérést, melyek nagy sikerű koncertekkel zárultak a Gödöllői Királyi Kastély színpadán.


2000-es évek

Ifjú tehetségek koncertje

Az utóbbi évek különleges eseményei közé számított Bach János-passiójának előadása, az ausztriai Laxenburg városában megvalósult vendégszereplés, Koltay Gergely Missa de Sacra Corona Hungariae című oratóriumának televíziós felvétele, továbbá a Pesti Vigadó színpadán elhangzott operagála Horváth Gábor vezényletével, majd pedig Verdi Requiemjének előadása, melynek karmestere Gál Tamás volt. 2004-ben Bach Karácsonyi oratóriumából adtak elő 4 kantátát az A:N:S Chorus közreműködésével, és szintén nagy közönségsikert arattak azok a koncertek is, melyeken a Talamba Ütőegyüttes volt vendégük: Bizet est (2004), Európa zenéje – határok nélkül (2004), Orff: Carmina Burana (2005).

A zenekar állandó koncertmestere 2001 októbere óta Juniki Spartakus, kinek aktív művészeti tevékenysége immáron nélkülözhetetlen a Gödöllői Szimfonikus Zenekar számára. Gödöllői letelepedése óta szakmai tapasztalataival gazdagítja zenekarunk munkáját, nemcsak mint koncertmester, hanem mint szólista is.

A zenekar 2001 decemberében ünnepelte 20 éves jubileumát. E 20 év alatt a város kulturális életét színesítő, a fiatalokat valós értékekre nevelő együttessé, emberformáló közösséggé fejlődött, mely tartalmas, nemes kikapcsolódást nyújt nemcsak a hangversenyt hallgatóknak, de a zenekari tagok számára is.

2003. júliusától a zenekar önálló intézményként folytatja munkáját. A mindeddig jogi hátteret biztosító Frédéric Chopin Zeneiskola feladatait a Gödöllői Szimfonikus Zenekar Alapítvány vette át, mely új keretek között biztosítja az együttes szakmai és adminisztratív működését. Az új intézmény előtt új távlatok nyíltak meg a hivatásos önkormányzati zenekarrá fejlődés útján. E törekvésben 2004-től a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának támogatása is segíti az együttest.

2010. január elsejétől a zenekar Horváth Gábort bízta meg a művészeti vezető és a vezető karmester tisztségével. Jelenleg a zenekar aktív részese Gödöllő kulturális életének és a környező települések zenei életének színesítéséért is sokat tesz.


Tagok

 • Koncertmester: Juniki Spartakus
 • Vezető karmester és művészeti vezető: Horváth Gábor
 • Karmesterek:
  • Bali János
  • Jonathan Brett
  • Csurgó Tamás
  • Gál Tamás
  • Horti Gábor
  • Kovács János
  • Medveczky Ádám
  • Ménesi Gergely
  • Meskó Ilona
  • Werner Gábor

A zeneiskola volt növendékei, a környékbeli zenetanárok és a zeneiskola fúvós tanárai bekapcsolódnak a munkába.


Zenekar tevékenysége

A Gödöllői Szimfonikus Zenekar aktív zenei ismeretterjesztő tevékenységet folytat, és egyre szélesedő törekvése, hogy ifjúsági hangversenyeit a gödöllői közönség mellett a környékbeli települések fiatalságához is eljuttassa. A zenekar megőrizte szoros kapcsolatát a Frédéric Chopin Zeneiskolával. Ennek egyik legfontosabb megnyilvánulása az az évente megvalósuló koncert, melyen a zeneiskola legkiválóbb növendékei adnak elő versenyműveket a szimfonikus zenekar kíséretével.

A zenekar sokrétű tevékenységéhez évek óta emelkedő támogatást nyújt Gödöllő Város Önkormányzata. A támogatással gondoskodik az együttes fenntartásáról és fejlesztéséről, ily módon elősegítve, hogy minél színvonalasabb hangversenyekkel ajándékozhassa meg a zenekar közönségét. Az önkormányzat elismerésének megerősítéseként 2003 januárjában a Gödöllői Szimfonikus Zenekar közösségének ítélte oda a „Gödöllő Kultúrájáért” díjat, augusztusban pedig egy hosszú távú közszolgáltatási megállapodás aláírásával fejezte ki támogatásának jövőbe mutató szándékát is.


Hangversenyek (Válogatás)

Carmina burana koncert felvételének DVD borítója
 • 2000. október 22. - Ünnepi hangverseny - Gödöllő
 • 2002. május 24-25. - Ausztriai vendégszereplés - Kaiserlichen Schlosstheater, Laxenburg
 • 2003. szeptember 7. - Pest megyei zenekarok fesztiválja - Pesti Vigadó
 • 2004. március 28. - Tavaszi Fesztivál Bizet-est - Gödöllő
 • 2005. június 19. - Orff: Carmina Burana - Gödöllő
 • 2009. január 10. - Évköszöntő operett gála - Gödöllő
 • 2011. január 22. - A Gödöllői Művészetek Háza Ünnepélyes Megnyitója - Gödöllő


Eddig megjelent DVD, VHS és CD felvételek

 • XVIII. SZÁZADI UDVARI MUZSIKA - (1997) (W. A. Mozart, K. D. von Dittersdorf, Csermák Antal, Michael Haydn és Joseph Haydn művei)
 • A BÉCSI KLASSZIKUS SZIMFÓNIA MAGYARORSZÁGON (1998) (Anton Zimmermann és Georg Druschetzky szimfóniáinak a világon első felvétele)
 • Koltay Gergely - Balogh Sándor: Missa de Sacra Corona Hungariae (2002. augusztus 18. - Államalapító Szent István ünnepe)
 • Orff: Carmina burana - (2005. június 19-i koncert felvétele)
 • Brahms: Német requiem - (2005. október 30-i koncert felvétele)
 • Brahms – Stravinsky – Ravel - (2008. március 16-i koncert felvétele)


Díjak


Forrás