Körösfői-Kriesch Aladár szobor

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Körösfői-Kriesch Aladár szobor

A Körösfői-Kriesch Aladár szobor Gáti Gábor Gödöllőn található mellszobra, amely Körösfői-Kriesch Aladár festő, grafikus, iparművész, a Gödöllői Művésztelep megalapítója számára állít emléket.


Elhelyezkedése

A szobor a Gödöllői Városi Múzeummal (Szabadság tér 5.) szemközt található.


Története

Az alkotás elkészítéséhez szükséges pénzösszeget Gödöllő Város Önkormányzata, közadakozók és civil szervezetek teremtették elő a Körösfői-Kriesch Aladár Művészeti Alapítvány kezdeményezésére. 2007. október 29-én a művész születésének évfordulóján avatták fel a mellszobrot. Beszédet mondott az alapítvány kuratóriumának elnöke, a művész unokája, Körösfői László és Gémesi György polgármester is. Mindketten kiemelték a szobor felállításáért létrejött összefogást. A szoboravatás után a kastélyban ünnepélyes keretek között adták át a Körösfői-Kriesch Aladár emlékplaketteket.


A szoborról

A Gáti Gábor, Munkácsy-díjas szobrász által készített bronz mellszobor mészkő talapzaton nyugszik. A talapzaton az alábbi felirat olvasható:

„Körösföi-Kriesch Aladár

Festőművész

1863-1920

A Gödöllői Művésztelep alapítója”


A szobrászról

Gáti Gábor Munkácsy Mihály díjas szobrász, aki monumentális köztéri műveiről, kisplasztikáiról és éremművészeti tevékenységéről ismert.



Források

  • Gödöllői Szolgálat 2007. november 01. XVI. évf. 40. szám
  • Gödöllői Hírek 2007. október 26. XI. évf. 20. szám
  • Gödöllői Hírek 2007. november 09. XI. évf. 21. szám


Képek:



A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.