Márton Lajos

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Márton Lajos festménye

Márton Lajos (Székelyudvarhely, 1891. február 27. – Budapest, 1953. január 26.) festőművész, rajzoló.Életútja

Márton Lajos Székelyudvarhelyen született 1891. február 27-én. Kora ifjúságától tevékenyen részt vett a Regnum Marianum munkájában. Rajzoló tehetségét az Iparművészeti Főiskolán tökéletesítette Márton Lajos egy személyben volt festőművész, restaurátor, grafikus, valamint bélyeges, plakáttervező. Már 15 éves korában a Zászlónk, majd a Magyar Cserkész, a Vezetők Lapja és számos más ifjúsági folyóirat grafikusaként ismerték. Vázlatfüzettel és ceruzájával járta a cserkésztáborokat, a hazai és külföldi rendezvényeket. Mindenhol ott volt, pár gyors vonallal mindent élethűen megörökített. Sokan csak „Mártonka”-ként emlegették, egyes vélemények szerint ő volt a legismertebb magyar cserkész.Munkássága

Márton Lajos

Számos vallási tárgyú és ifjúsági könyv illusztrátora volt. Több mint tízezer rajzot készített. Negyvennél több templomban találhatjuk meg oltárképeit vagy freskóit, többek között Czibakházán, Debrecenben, Gyöngyösön, Jászberényben, Máriabesnyőn, Nagyecseden, Szentesen, Szolnokon, sőt, Rómában, és a Vatikánban is. Elsősorban mint ifjúsági szépirodalmi munkák illusztrátora volt ismert, tájképeket és portrékat is festett.

Kiállítása

Gyűjteményes kiállítása volt a Könyves Kálmán Szalonban (1916) és a Nemzeti Szalonban (1926 illetve 1928). 1953. január 26-án Budapesten hunyt el. A Farkasréti temetőben temették el. Halála után hagyatékának nagy része elkallódott. Szerencsére tanítványa, majd később munkatársa, Kékesi László és felesége a náluk lévőket megőrizték. Születésének 100. évfordulóján, 1991. október 18-án a hamvait tartalmazó urnát a budapesti Margit körúton lévő országúti ferences templomba hozták, ahol Kékesi László hamvaival közös urnafülkében helyezték el.


Gödöllői alkotásai

Városunkban két helyen is található alkotása: A fácánsori premontrei kápolnában Márton Lajos két olyan festménye látható, amin cserkészeket is megörökített. Ezeket a régi premontrei gimnázium megszüntetése után ismeretlen helyre menekítették, s a kápolna megépülésekor kerültek ismét elő. Szintén az ő keze munkáját dicsérik a máriabesnyői bazilika freskói és üvegablakai. Ezeket 1941-42-ben készítette. Mindkét helyszín része a Gödöllői Városi Múzeum által meghirdetett cserkészösvénynek.


Forrás