Nagy Sándor és Kriesch Laura szobor

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Nagy Sándor és Kriesch Laura szobor

A Nagy Sándor és Kriesch Laura szobor, Szinvai Pál Gödöllőn felállított mellszobrai, melyek Nagy Sándor festőművésznek és feleségének Nagy Sándorné Kriesch Laurának állítanak emléket.


Elhelyezkedése

Az alkotás a Gödöllői Városi Múzeum (Szabadság tér 5.) előtt kapott helyet.


Történet

2013-ban a szecesszió emlékév alkalmából kiírt gödöllői pályázatra jelentkező négy szobrászművész közül Szinvai Pál került ki győztesen. A tervet június 13-án fogadta el a képviselőtestület. A szoborállítás ügye elnyerte a Nemzeti Kulturális Alap támogatását is. A Gödöllői Művésztelep alapítójának és feleségnek készült mellszobrok avatásra 2014. április 26-án került sor. Gémesi György polgármester beszédében kiemelte, a Gödöllőhöz kötődő nagy személyeknek való emlékállítás fontosságát. Őriné Nagy Cecília Nagy és Kriesch életéről beszélt. Szinvai Pál pedig kiemelte a házaspár rendkívül szoros, szeretetteljes kapcsolatát.

Nagy Sándor és Kriesch Laura szobor leleplezése


A szoborról

Szinvai Pál Nagy Sándort feleségével és művésztársával, Kriesch Laurával együtt ábrázolja. A bronzból készült mellszobrok egyazon mészkőtalapzaton nyugszanak, melyen az ábrázolt személyek nevei is helyet kaptak. A talapzatot szív alakú rések törik át több helyen is.


A szobrászról

Szinvai Pál (Budapest, 1961. március 10.–) szobrász. Tanulmányait a Magyar Iparművészeti Főiskolán végezte, tagja a Gödöllői Művészbarátok csoportjának. Szinvai Pál nevéhez fűződik egy másik gödöllői köztéri alkotás. A premontrei kápolna 14 kerámia domborművét alkotta meg. A domborművek a Jézus keresztútjának egy-egy állomását ábrázolják.


Források


Képek


A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.