Szent Flórián-szobor

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez

Szent Flórián szobrának életútja igen kalandos volt az elmúlt 170 évben.


Szent Flórián

A III. században élt Szent Flórián a római hadsereg tisztjeként kimentette katonáit egy égő erődből, majd keresztény hitét megvallva halt mártírhalált, amikor kővel a nyakában az Enns folyóba vetették. A szobor is álló római katonaként ábrázolja, bal lábával kilép, bal kezében zászlót tart, jobb kezével pedig égő házat öntöz. Magyarországi tisztelete a XVIII. században terjedt el.


A szobor története

Szent Flórián-szobor

A ma a Tűzoltóság mellett látható szobor az eredeti, XIX. században készült ábrázolás rekonstrukciós mása. Az eredeti alkotás a Mária-oszlop közelében, az egykori Templom téren állt, feltehetően a mai II. sz. rendelő és az áruház épülete között, ahol ma a Faültető nő szobra látható. 1823-ban készült az 1822-es nagy tűzvész emlékeként. A szobor a klasszicizmus jegyeit hordozza magán.Ezzel a szoborral próbálta a szent közbenjárását kérni a település, a további tűzvészek elkerülése végett.

Mint sok más barokk kori emlék, ez is részben az átépítésnek, részben pedig annak a felfogásnak lett az áldozata, hogy egy szent szobrának semmi keresnivalója a település főterén. Ezt támasztja alá az is, hogy Jankó Zoltán, tanácsi osztályvezető az ötvenes években arra kapott nem hivatalos utasítást, hogy semmisítse meg a szobrot. Ő azonban az elbontás után elrejtette azt az akkori községháza (mai Erzsébet Királyné Szálloda) pincéjében. Az ekkor még egy darabban lévő szobor később (hogy pontosan mikor, arról nem állnak rendelkezésünkre adatok) a Kastélyparkba került, s innen már csak darabokban került elő. Megtalálása után sokáig darabokban hevert a városi tanács pincéjében. A szakértők már csak azt tudták megállapítani, hogy sokáig feküdhetett a földön. A rendszerváltás után felvetődött a szobor restaurálásának, és másolata elkészítésének gondolata, ami azonban nem volt egyszerű, hiszen a feje és az egyik keze hiányzott. A hiányzó részek megtalálása érdekében a lakosság segítségét kérték, mert ezek nélkül nem lehetett volna a másolatot elkészíteni.

A szobor mása végül 1997-ben készült el, s a Tűzoltóság ajánlott fel számára helyet. Anyaga kőhatású műkő. Szent Flórián alakja 165 cm, a talapzattal együtt 380 cm, az eredetivel a legkisebb részletekig megegyezik. A restaurálást és a másolat készítését Bíró János és Varga Zoltán Zsolt végezte. Az eredeti Szent Flórián-szobor, ma a Városi Múzeum raktárában található.


Forrás