Szent Imre herceg szobra

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Szent Imre herceg szobra a műteremben

A Szent Imre herceg szobra Krasznai (Krausz) Lajos egyik Gödöllőn található, köztéri, egész alakos alkotása.


Elhelyezkedés

A Szent Imre szobor a Gödöllői Erkel Ferenc Általános Iskola (Szabadság tér 18.) és a Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Szabadság tér 19.) előtti játszótéren található.


Felállítása

A szobor 1931-ben készült, a helyi katolikus hívek és a fiatalság adakozásából, Schlager Árpád, a királyi vártemplom apátplébánosának kezdeményezésére. Schlager apátnak köszönhető többek között a Török Ignác szobor felállítása 1933-ban, vagy az Iskolanővérek Gödöllőre hívása. Az alkotást a korabeli Ferenc József téren állították fel, a Római Katolikus Iskola előtt. A Szent Imre emlékév (a herceg pontosan 900 évvel korábban, 1031-ben vadászbaleseten vesztette életét) alkalmából készült szobor felszentelését szeptember 20-ára tervezték, de végül csak október 4-én került rá sor.

Az avatást megelőző ünnepség már 3-án megkezdődött. A Persler vendéglőben rendezett ünnepségen Schlager Árpád mondott beszédet, melyben a herceg korának szellemiségét méltatta. Az ezt követő fellépések zárásaként a Credó egyesület adta elő Gergely Ferenc egyik színművét. A rendezvényt Dr. Pohl Sándor beszéde zárta.

Október 4-én, vasárnap Schlager apát vezetésével a hívők a templomtól körmenetben vonultak a szoborhoz. Itt Holba Kasszián Róbert premontrei szerzetes mondott beszédet, melyben a keresztény hit nemzetmegtartó voltát hangsúlyozta. A felszentelést Schlager Árpád végezte. Jelen volt az alkotó Krausz Lajos és Szilágyi Gábor vármegyei főjegyző is.

A Gödöllői Hírlap október 11-ei számában Dr. Harangi László elismerően írt az alkotásról:

„A szobor művészi munka, alkotója figyelembe vette Gödöllő stílusát, s barokkjával méltón illeszkedik be szobraink sorozatába. Krausz Lajos szobrászművész teljes elismerést érdemel munkájáért, áldozatkészségével hálánkat külön is kiérdemelte.”

Még szeptember 27-én új szoborral gyarapodott Gödöllő, amely Kálmán herceget ábrázolja.

Szent Imre herceg szobra


A szoborról

Krasznai alkotása neobarokk stílusban készült. A kőszobron helyet kapott Szent Imre attribútuma, a liliom is. Egykor a herceg fejét glória is ékesítette, ez mára eltűnt.

Feliratok a szobron

„Imre! Te állsz lobogó őrtűznek a nagy magyar éjben.
Rád nézünk, s szíveink hunyt tüze újra kigyúl.”


„Emelte a buzgó hívek, ifjúság közadakozása,

Schlager Árpád apát, kir. várt. plébánosának

lelkipásztorkodása alatt, 1913(?) – 1931.”


A szobrászról

Krausz Lajos Budapesten született 1884-ben. Tanulmányait szülővárosában és Bécsben végezte. Tanulmányútjai során eljutott Német-, Olasz-, Franciaországba, Svájcba és Belgiumba is. Harcolt a Nagy Háborúban, majd műtermet nyitott Budapesten. Alkotásai jellemzően egyházi megrendelésűek voltak. 1934-ben Krasznaira magyarította nevét. A kommunizmus idején elvették tőle műtermét, de munkáját ennek ellenére is folytatta. Budapesten hunyt el 1965-ben.

További alkotásai Gödöllőn:

  • Szent Erzsébet
  • Jézus szíve
  • Szent Konrád
  • Mária édes szíve
  • Assisi Szent Ferenc
  • Szent Rita szobrok (ezek mindegyike Máriabesnyőn található).


ForrásokKépek


A wiki szócikket Kréz Gellért készítette.