Szent Konrád-szobor és -kút

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Szent Konrád-szobor és kút

Szent Konrád-szobor és -kút a Máriabesnyői Bazilika udvarán található. Környezete gyökeresen megváltozott a 2000-es átalakítás következtében. A kompozíció korábban a mai szabadtéri oltár helyén húzódó kőfal közepén állt egy fülkében, előtte, egy apró szökőkút vize csobogott. A szobrot, négy falicsorgó fogta közre, rajtuk a négy evangélista jelképével. (Ezek a kis kutak később a templom előtt lévő Máriakútra kerültek.)


Szobor és kút története

A kutakat és a szobrot egyaránt 1934-ben állították föl, a hosszú ideig hiába keresett víz megtalálásának emlékeként. A Szent Konrád-ábrázolás Krasznai Krausz Lajos alkotása, ünnepélyes fölszentelésére 1934. augusztus 5-én került sor sok vidéki zarándok jelenlétében. A víz eredetileg a kolostor udvarán fúrt kútból származott, melyet egy szivattyú segítségével juttattak el a szoborhoz. A kutakból folyó víznek a zarándokok gyógyító hatást tulajdonítottak, ezért sokan haza is vittek belőle. Szenteltvíz gyanánt használták, betegekkel itatták, fájdalom esetén a fájó testrészt dörzsölték vele, de állatok gyógyításánál is alkalmazták.

Szent Konrád-szobor és kút

A szobor

A XX. század végére a kegytemplom udvarának átalakítása mellett döntött Tamás atya, a kapucinusok máriabesnyői rendfőnöke. 2000-ben adták át az átalakított templomudvart. A szobor a szabadtéri oltáron kapott helyet, a talapzatán lévő kis szökőkúttal együtt. Az udvar közepén fúrt kútból egy szivattyú segítségével táplálták meg a falhoz illesztett félbevágott nyolcszög alakú mészkő kutat, és a mellette két oldalon elhelyezett négy, evangélista szimbólumokkal díszített falicsorgót. A kút falhoz eső részén, középen áll Szent Konrád ember nagyságú bronz szobra, mellette, a jobbján egy férfi térdelve rózsafüzérrel a kezében imádkozik, miközben a szent megnyugvást hozó jobbját a férfi fejére helyezi. A bal oldalon egy anya gyermekével látható, a kislány éppen iszik, amely jól harmonizál a kút funkciójával, másrészt a Konrádtól kenyeret átvevő anya képével együtt keresztényi magatartást is sugalmazza a szemlélőnek; Adj kenyeret az éhezőnek és adj vizet a szomjazónak.

A szobor alapanyaga bronz, alján pedig a következő felirat látható: „Szenté avatta / XI. Pius Pápa / 1934. május 20-án“ A kompozíció, a szökőkút mészkő medencéjének hátoldalán áll. A medence félkörívben hajlik előre, rajta barokkos díszítések és feliratok. Jobb oldalán a következő idézet olvasható Szent Konrádtól: „Amit a szegényeknek adunk, mind megtérül.“A medence középső részén a „Szent Konrád testvér kútja 1818-1894“ szöveg olvasható, a bal oldalán pedig az „Ifjú koromtól növekedett bennem a részvét“ idézet látható.


Forrás