Szittyák

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Szt 1.jpg

Vitéz Bucsy Béla szakszolgálati ezredes városunk polgárának, dr. Bucsy Lászlónak apai nagyapja volt. 1916 októberében orosz fogsága esett, ahonnan csak 1918 novemberében szabadult. A hadifogság alatt a többi fogollyal újságot szerkesztettek. A lapot Szittyáknak nevezték el. Tintával írt, gazdagon díszített újság volt. A lap körbejárt a fogoly társak között, aki elolvasta aláírta és tovább adta a másiknak. A megsárgult lapokon gyönyörű kézírással írt verseket és novellákat olvashatunk. A végén hirdetéseket, híreket, valamint szerkesztői levelet találunk. A művekhez rajzok is tartoznak, fekete-fehérek és színesek, mind élethű, részlet gazdag. Az orosz hadifogoly táborokban voltak a legrosszabb körülmények, mégis létre tudtak hozni egy ilyen színvonalas kiadványt.


Kettő darab újságot kaptunk a kiállításra. Mind a két lap digitális változatát elolvashatják.


Szittyák 1917. augusztus 17.

A Szittyák hadifogoly újság ezen száma különleges, jubileumi szám, a II. évfolyam 25. száma. A Szerkesztői üzenetek között olvashatjuk , hogy a jubileumi cikket Bartha főhadnagynak kellett volna megírni, de korára való hivatkozással elutasította a felkérést. Azonban katonatársai előtt nem tartotta titokban, mit írt volna meg, ha megteheti. A zulu nyelvleckék szünetei között elmesélte nekik a jubileumi cikk tartalmát.

Szittyák 1917. augusztus 17. II. évfolyam 25. szám, Urzsum, Oroszország


Az 1917. október 15-17. között íródott újságban többek között a hadifogoly lexikonról is szó van. A lexikonból megtudhatjuk mit jelent például a hűlzni, a defter, a bevásárló tiszt vagy a dizinytyer szó. Jenay Pista búcsúlevelét saját maga már nem tudta megírni, helyette katonája, Pergő Kis János tisztilegény körmölte le. Szép, hosszú levél lett, melyben elmeséli mi történt vele azóta, hogy jó tíz évvel korábban elvált barátjától, Miklóstól, a levél címzettjétől.

Szittyák 1917. október 15-17. II. évfolyam 29. szám, Urzsum, Oroszország


Visszatérés a Családtörténetek szócikkhez