Talamba Ütőegyüttes Gödöllő

Innen: Gödöllő
Ugrás a navigációhozUgrás a kereséshez
Talamba Ütőegyüttes

A Magyarországon egyre nagyobb körben ismert és népszerű együttes, a Talamba Ütőegyüttes Gödöllő a világ hat legjobb ütőegyüttese közé tartozik. 2007-től Gödöllő város kiemelt művészeti csoportja. Kreativitásukat, zenei tehetségüket nem csak a közönség, hanem a szakma is elismerte, elismeri. Ezt semmi nem bizonyítja, mint azok a zenei díjak, melyeknek birtokosai.


Az együttes

A Talamba Ütőegyüttes Gödöllő 1999-ben alakult. Az öt ütőhangszeres művész már diákként barátságot kötött a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, és míg tanulmányaikat végezték, kreativitásuk, ötleteik és elképzeléseik hasonlósága sikeres együttessé kovácsolta őket. Barátságuk máig töretlen, a csapat megalakulása óta változatlan felállásban játszik. Céljuk megismertetni és megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberek széles közönségével, ütőhangszerek segítségével.

A 2007. év fontos állomás volt az Ütőegyüttes életében, mivel ekkor Gödöllő város kiemelt művészeti csoportja lett, és elkészült az első önálló lemeze, melynek címe: Okamale. A Talamba 2009–ben 10. születésnapja alkalomból elkészítette Bábel című albumát, melyet ez év márciusában a legújabb Crossover Live című CD-je követett.

Tagok

 • Grünvald László
 • Kiss István
 • Szitha Miklós
 • V. Nagy Tamás
 • Zombor Levente


Talamba zenei palettája

Talamba Ütőegyüttes

A Talamba zenéje a XXI. század muzsikája: jellemző rá a sokféleség, a műfajok „békés egymás mellett élése". A különböző zenei stílusok között otthonosan mozognak, emellett gyakran alkalmazzák a zenei humor eszköztárát. Klasszikus művek, mint az Egy kiállítás képei, vagy a Carmina Burana épp olyan természetesen szólalnak meg hangszereiken, mint a Sunny a Boney M–től, vagy a hagyományos karibi ritmusok. Koncertjeiken a színvonalas zene mellett a látvány is magáért beszél: minden előadásukon több száz hangszert szólaltatnak meg.

És ha nevettetésről van szó, akkor sem jönnek zavarba. Rajongóik már nem lepődnek meg, ha a pörgős vagy éppen varázslatos dallamok közben hol egy bánatos királylány, hol egy bugyuta horgász, hol pedig egy csodabárány képében jelennek meg az együttes tagjai, feledhetetlen élménnyel megajándékozva kicsiket és nagyokat egyaránt.

Műsoraik során bejárják a zene világát térben és időben. Fontos számukra, hogy sok saját szerzeményt játszanak, amelyek gyakran idézik különböző népek zenéjét a magyar népdaloktól kezdve a balkán dallamokon át az afrikai ritmusokig, máskor viszont darabjaik a komolyzenében gyökereznek.


Küldetésük

Céljuk megszerettetni a komoly- és könnyűzenét az emberekkel, ütős hangszerek segítségével. Ehhez nélkülözhetetlen eszközük a humor, mely minden előadásukban jelen van hang- és képhatásokban egyaránt, így hozva létre azt a teátrális ütőhangszeres játékot, ami Magyarországon egyedülálló.

A Talamba küldetésének fontos része a fiatal korosztály zenei nevelése. Zenéjük évente mintegy 20 000 iskolás gyermekhez jut el országszerte, ifjúsági hangszerbemutató koncerteken. A Nemzeti Filharmóniával együttműködve már 2001 óta járják az országot rendhagyó énekórájukkal, amellyel sokszor a leghátrányosabb településekre, élő kulturális élményben ritkán részesülő fiatalokhoz jutnak el.


Tevékenységük

Talamba Ütőegyüttes

Rendszeres fellépői hazai és külföldi fesztiváloknak, jótékonysági rendezvényeknek, turisztikai, idegenforgalmi, orvosi, vállalkozói konferenciáknak és egyéb kiállításoknak. Programjaikat kulturális intézményeknek, fesztiváloknak, céges és egyéb rendezvények szervezőinek figyelmébe ajánlják.

Sokszínű zenei palettájuk lehetővé teszi akár egyedi zenei igények kielégítését is. Az együttes vállal továbbá zeneszerzést, hangszerelést zenei aláfestést, valamint szignálok megírásával is foglalkozik.


Diszkográfia

 • TALAMBA OKAMALE CD - 2006
 • TALAMBA BÁBEL CD - 2009
 • TALAMBA CROSSOVER LIVE CD - 2011


Díjak

 • 2002 - Debrecen Város Kultúrájáért díj
 • 2003 - Belgiumi Nemzetközi Versenyen 3. helyezés
 • 2004 - Artisjus-díj - kortárs magyar zeneművészeti és irodalmi alkotótevékenység elismerése
 • 2005 - Nemzetközi Luxemburgi Verseny középdöntősei
 • 2010 - Gödöllő Kultúrájáért Díj
 • 2010 - Szentpétervári I. Nemzetközi Crossover Kamarazenei Versenyen különdíj
 • 2011 - Moszkva – KREML (6000 ember) közös koncert az orosz Terem Quartet-tel


Mi az a Talamba?

A TALAMBA az egy dél szláv eredetű hangszer /cserépdob/, melyet az üstdob /timpani/ ősének tekintenek. A cseréptestre állatbőrt húztak, és azt ütötték speciális ütőkkel. A hangszert párban használták.


Forrás