0Shares

Bernáth József a Konyhafőnök c. televízió műsor egykori séfje receptkönyvet írt gyerekeknek, Szörnyen jó szakácskönyv címmel. Az alap ötlete a könyvnek, az volt, hogy azokat az ételeket, amelyeket a legtöbb gyerek nem enne meg, mint például a brokkoli (személy szerint én most sem enném meg) a szakácskönyv receptjeivel és szörnyeivel megszeretteti. Sőt akár maga készíti el a család számára. Ebben a vállalkozásban három kis kukta van a segítségére: Gergő, Juli és Kata. Mindhárman egy listával érkeztek, amelyeken azok az alapanyagok szerepelnek, amiket az akkor sem esznek meg, ha a világ vége van. A sütés-főzés, hámozás és pucolás végére, nem hogy megszerették az alapanyagszörnyeket, hanem saját kedvencük is lett.

S17020309141

S17020309150

A receptkönyvben 15 szörny szerepel: brokkoli, zeller, kelkáposzta, mazsola, sütőtök, gomba, karalábé, csirkemáj, spenót, koktélparadicsom, kelkáposzta, fürjtojás, zöldborsó, édesburgonya, csirkeszárny. A felsoroltak közül hármat a mai napig nem eszek meg: spenót (és a társa a sóska, ami itt nem szerepel, pedig kellene), a brokkoli és a zeller. Édesburgonyát és a fürjtojást még nem kóstoltam, erről nyilatkozni nem tudok, de tervbe vettem, hogy még az idén főzök belőlük valamit. Lehet, hogy  felhasználom a könyvben látott recepteket.

A gyerekek segítséget kapnak a főzés előkészületihez, melyik szörnyecskéhez milyen kést, lábast, szeletelőt, reszelőt, fakanalat, keverőtálat, stb. kell használni. A könyv utolsó lapjain a főzés alapjaival ismertetik meg a főzni vágyó gyerekeket, mint például az aprítás, blansírozás, magok pirítása, mit jelent az előmelegítés, hogyan használjuk a sütőt és a serpenyőt. 

S17020309171_2Természetesen a kis kuktákat is látjuk munkálkodni a konyhában, mikor épp a kedvenc szörny ételüket főzik, sütik meg. 


Ha van saját alapanyagszörnyünk, ami nem szerepel a S17020309180felsoroltak között, bátran lerajzolhatjuk és mellékelhetjük a receptjét, ezzel is bővítve a szörnyecskék sorát. A játékról és az ismétlésről sem feledkezett meg főszakácsunk, összekötős feladat során ellenőrizhetjük, mire emlékszünk miután kifőztük a könyv összes szörnyét.

Annak ellenére, hogy gyereknek szóló receptgyűjtemény, egyedül senki ne kezdjen bele a főzésbe. Anya vagy apa felügyelete és segítsége mindenképpen kell a kis kuktáknak. Ha valaki már kipróbálta valamelyik receptet, küldjön nekünk belőle kóstolót :-D , mondja el a véleményét az ételről, a receptről és a szakácskönyvről. 

 


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások