2Shares

Elkezdődött és lassan véget is ér a farsangi időszak. A farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (húsvét előtti 40. nap) tart. Ugyan már eltelt majd egy hónap, bőven van időnk arra, hogy megünnepeljük a farsangot, beöltözzünk boszorkánynak, mesehősnek, szellemnek, katonának, tűzoltónak és még annyi sok más karakternek.

A farsangot évszázadok óta ünnepeljük. A farsang nem köthető egyetlen vallási ünnephez sem, a néphagyományokra épül. Ez az időszak a báli időszak kezdete is. Ilyenkor rengeteg bált, mulatságot, karnevált, lakomát, fesztivált tartanak. A régi időkben a farsang lényege az eljegyzés volt, de kedvelt esküvői szezon is volt. A farsang után húsvétig már nem lehetett mulatozni, esküvőt tartani. A lányok rokonaikon keresztül bokrétát jutattak el a kiszemelt fiatalemberhez. Ha a kiszemelt fiúnak is tetszett a lány, akkor a farsang utolsó napján a kalapjára tűzte a bokrétát.

A karneválokat a farsangi időszak utolsó három napján tarják. Ha kedvünk úgy tartja és a pénztárcánk sem akadály, akkor látogassuk meg valamelyik híresebb karnevált, a rióit, a velenceit, a new orelansit vagy hazánk híres busójárását Mohácson.

Az óvodai és iskolai farsangi ünnepségekhez a könyvtár polcain találhatunk pár ötletet a gyerekek jelmezéhez, a sablonok és leírások segítenek a kivitelezésben. Az arcfestésen át, a különböző maszkokig, kalapokig mindent megtalálunk a gyerekkönyvtárban. A maskarák tekintetében folyóirataink sem elhanyagolhatóak. A Burda és Praktika magazin januári és februári számaiban számos ötletet találunk a picik és a nagyobbak álarcaihoz és jelmezeihez. Otthon talált anyagokból könnyen elkészíthető bármelyik variáció. Ha négy gyerek van a családban egy egész mesét is kerekíthetünk a jelmezekből. A bátor, hős lovag megmenti a bájos hercegkisasszonyt a tűzokádó sárkánytól és a gonosz boszitól meg a fekete macskájától. :-) Vagy akár a tűzokádó sárkány menti meg a hős lovagot a hercegkisasszonytól. :-D  Számtalan variáció létezik.

Ha mi magunk is jelmezbálba készülünk csodálatos és egyszerűen elkészíthető maszkokat készíthetünk. Strasszok, csillámpor, festék, csillámos papír, ragasztó, gyöngyök, tollak, szinte bármiből készíthetünk magunknak maszkot. Ha van maszkunk már nem is muszáj beöltöznünk, akkor is party képesek leszünk. Bár szerintem úgy az igazi, ha a kettő kombináljuk, és indulhat a party time. :-D (D) 

Természetesen az ételekről sem feledkezhetünk meg. A baráti összejövetelek alkalmával nem hiányozhat az asztalról a részeges csirke, a savanyú becsinált leves, a boros pecsenye és a 

konyakos kacsasült, a különböző édességek és a fánk, amik nélkül elképzelhetetlen a farsang. A Vidék íze februári száma több farsangi receptet tartalmaz. Próbáljanak ki minél többet!

 

Képek forrása:

Busójárás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Busójárás

Velencei maszk

https://hu.pinterest.com/pin/424464333609722154/

Harcos maszkok:

Marta Ribón: Így készíts álarcokat


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások