MKE 45. Vándorgyűlése, Eger

16Shares

Idén Egerben rendezték meg a Magyar Könyvtárosok Egyesületének 45. Vándorgyűlését.

A konferencia fő témája: Szabad tudásáramlás, egyenlő hozzáférés – Könyvtárak az európai állampolgárokért.

Az egri szervezők több fakultatív programot is szerveztek a napokra. Csütörtökön részt vettünk a fáklyás felvonuláson. A könyvtáros csoport egészen a várig vonult ahol elsütöttek nekünk egy ágyút. Ezután vicces előadásokat lehetett megnézni a szabadtéri színpadon. Sajnos mi nem jutottunk ülőhelyhez, így egy 30 perc után folytattuk a sétánkat az óvárosban.

Másnap reggel részt vettem a spinning edzésen, igaz előző nap éjszaka úgy gondoltam, hogy nagyon nehéz lesz 6 óra körül felkelni, de ennek ellenére gyorsan ment.

Reggelizés után Bródy Sándor Megyei Könyvtár központi épülete  felé indultunk, ahol leadtuk a csomagjainkat és bemutatták nekünk a könyvtárat. Elsőnek a földszinti informatikai termet néztük meg, ami a csökkentett nyitva tartás ideje alatt is használható. A könyvtár július 1-től augusztus 12-ig tartja a nyári szünetet. Ebben az időszakban vissza lehet hozni a könyveket, és a visszahozott könyvekből lehet is kölcsönözni.

Szuper ötletnek tartom, hogy a régi katalógusszekrényeket kiszedték a falból és a helyükre számítógépes “boxokat” alakítottak ki.

A nap során megnéztük a plázakönyvtárat is, amit nagyon jó kezdeményezésnek tartok. Sajnos a strandkönyvtárra már nem tudunk elmenni, pedig annak biztosan még nagyobb sikere van, főleg a strandolók körében.

Az Eszterházy Károly Főiskola épületében kapott helyet a kiállítótér. Az érdeklődésemet a Monguz Kft.-nél látható NFC technológiával ellátott olvasójegyek keltették fel. Ezt a technológiát mobiltelefonokban már használják.  Az olvasójegyes kártyás rendszert is egy okostelefon segítségével tesztelték.

NFC (Near field communication), rövid hatótávú kommunikációs szabványgyűjtemény okostelefonok és hasonló (általában mobil) eszközök között, egymáshoz érintéssel vagy egymáshoz nagyon közel helyezéssel (maximum pár centiméter) létrejövő rádiós kommunikációra.

Én már tovább gondolkoztam azon, hogy milyen jó lenne, ha nem is lenne olvasójegy, hanem a mobiltelefonunk segítségével egy érintéssel, tudnánk a könyveket magunknak kölcsönözni, és a ránk vonatkozó kölcsönzési információt látnánk a saját eszközünkön. Így nem tudnánk elfelejteni a könyvek visszahozatalának idejét sem és bármikor meg tudnánk hosszabbítani őket.

#mkevgy

 •  A mintegy 2400 tagot számláló, 78 éves MKE 45. vándorgyűlésére csaknem 700-an regisztráltak az ország minden részéből, de határon túlról is érkeztek vendégek.
 • Bakos Klára, az MKE elnöke
 • A könyvtárak kulturális és szociális térként is választ tudnak adni az internet jelentette kihívásokra
 • A könyvtáraknak missziójuk van.
 • Az internet korában is szükség van az értő olvasásra, harcolni kell a digitális analfabetizmus ellen.
 • Fontos a tudástartalom közvetítése, mert nem tudjuk megfelelően használni a világhálón szerzett tudást.
 • A könyvtárosok szerepe is megváltozott: nemcsak könyveket kölcsönöznek, hanem szolgáltatnak is.
 • Fehér Miklós, az MKE főtitkára
 • A vándorgyűlésen tizenkét szekcióban folyik majd a munka,
 • Szó lesz a 2014-2020 közötti ciklus stratégiai céljairól is.
 • A kormányzati elképzelésekhez illeszkedő, azzal együttműködő, az erőforrásokat hatékonyan felhasználó stratégiára van szükség.

via MTI

Íra és képek: Gergely Ildikó


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: