Ajánlások

Nathan Filer: A könyv, ami megváltoztatja a gondolkodásodat a mentális egészségről

0Shares

„Sokat gondolkodtam valamin, amit James mondott: miután több eltérő pszichiátriai diagnózist kapott, köztük a skizofrénia különböző alkategóriáit, újabban a bipoláris zavart, már nem tulajdonított nekik jelentőséget. Ami sok, az sok.
James-szindrómám van – vonta le a maga következtetését.
Az az igazság, hogy a megbízható diagnózis felállításának ismétlődő kudarca régóta jelzi a pszichiátria egzisztenciális válságát; ez az a bizonyos Achilles-sarok, melyet kritikusai folyton elővesznek. Könnyen lehet, hogy a „James-szindróma” észszerűbb diagnózis, mint a „skizofrénia”, és semmivel sem tudománytalanabb. Tisztában vagyok vele, hogy ez elég erős állítás.” – részlet a könyvből

A skizofrénia szó görög eredetű, jelentése pedig az elme hasadása. A „hasadás” valójában arra utal, hogy a beteg sokszor eltávolodik a realitástól, ami a pozitív tüneteknek köszönhető. Ilyenek például a hallucinációk, amikor a beteg olyan dolgokat hall vagy lát, amik valójában nincsenek ott, vagy a téveszmék, azaz, amikor a beteg téves következtetéseket von le, és olyan dolgokban hisz, amelyek nem valósak.

A világon körülbelül minden 100. ember skizofréniában szenved. Róluk és értük szól ez a könyv.

Aki kíváncsi Dani és Dóri igaz történetére, megküzdésükre ezzel a betegséggel, kattintsanak ide.

(Csabai Ágnes)


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások