10Shares

Peter Boxall főszerkesztésében megjelent kiadványt emeltem le ma a könyvtár egyik polcáról. Gondoltam belenézek, vajon én hányat olvastam el a felsorolt könyvek közül, hányat ismerhetek, hallottam-e róla egyáltalán. Nem éppen az a szám jött ki, mint amire elsőre gondoltam. Az 1001 könyvnek csak a 2,79 %-át, azaz 28 darabot olvastam el. Ennél azért többre számítottam, mivel rengeteget olvasok. Igaz mostanában nem igazán a szépirodalom felé hajlok, hanem a fantasy és a krimi köt le. Sajnos a sorozatok is. Pedig úgy örültem az elején, mert az első könyvet pont ismertem, olvastam és otthon is megtalálható.  ;-(

1001_konyv

Peter Boxall mellett számos, több száz irodalomkritikus dolgozott a kritikai könyv létrehozásában. A kötet elején mindegyiket felsorolják, rövid ismertetővel. Cím, szerző és tartalomjegyzék szerint tudunk keresni. A könyvekről rövid áttekintést adnak és magyarázatot kapunk arra, hogy miért pont azt a művet válogatták be. Majdnem mindegyikhez képet is csatoltak, könyvborítót, filmplakátot, a szerzőről egy portrét. 

Mint várható volt csupa külföldi, angol, amerikai, francia, cseh.. stb., író művei szerepelnek a listában, de azért hat magyar szerzőt is felsorolnak, méghozzá Gárdonyi Géza: Egri csillagok (olvastam, többször is), Márai Sándor: A gyertyák csonkig égtek, Krasznahorkai László: Az ellenállás melankóliája, Eszterházy Péter: Harmonia caelestisKonrád György: A látogató, valamint Kertész Imre: Sorstalanság című könyveiket. 

A legmeglepőbb az volt, hogy a 2000-es években megjelent művekből egyet sem olvastam és vajmi keveset ismertem címről, borítóról. Az 1800-as évek irodalmi alkotásaiból viszont remekeltem. Talán azért, mert Jane Austin, Louisa May Alcott, Charlotte Brontë és társai a kedvenceim, természetesen a Büszkeség és balítélet viszi a pálmát. Jules Verne, Cooper, Doyle kaland és krimi regényeit faltam gyerekkoromban, máig a kedvenceim, megtalálhatóak a könyvespolcaimon. A francia irodalom is hatással volt rám, a Nyomorultakat, A három testőrt és a Monte Cristo grófját is élvezettel olvastam.  

Az 1800-as évek előtti és az 1900-as években megjelent könyvekből is olvastam párat. Van köztük kötelező olvasmány (Candide), kaland regény (Nyugati utazás, Robinson Cusoe, Gulliver utazásai, A vadon szava), fantasy, amit Tolkien két regénye képvisel: A babó és A gyűrűk ura, valamint világirodalmi remekművek, mint a A kis herceg és Az ezeregy éjszaka meséi. 

Miközben lapozgattam a könyvet 28-nál többet ismertem fel, volt amit el kellett volna olvasnom középiskolában (Tolsztoj: Anna Karenina), volt amelyik alapműnek számít, volt amelyikkel már évek óta szemezgetem, de még nem jött meg az ihlet, hogy elolvassam (Dashiell Hammett: A máltai sólyom), olyan, amelyet az életben nem fogok elolvasni (George Orwell: 1984), amit elkezdtem, de nem fejeztem be (Gustave Flaubert: Bováryné) és volt olyan is, amit filmen láttam, vagy tudom, hogy készült belőle film is (H. G. Wells: Dr. Moreau szigete).

Nem mondom, hogy már is neki állok és az elejétől a végéig elolvasom az összes könyvet, amelyek a listán szerepelnek, de akad egy-kettő, amelyeket már a lapozgatás során felírtam magamnak. Valamikor a közeli vagy távoli jövőben el is fogom olvasni azokat. Még az is lehet, hogy pár év múlva visszatérek ehhez a műhöz és megnézem, feljebb tornázódott-e az általam elolvasott könyvek száma. Remélem jóval több lesz… olyan 40-50.   ;-) 


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások