0Shares

Egy nyár sem múlhat el lekvárok, befőttek, kompótok befőzése nélkül. Télen is ugyanúgy szeretnénk a nyári ízeket – az áfonyát, az epret, a szamócát,  a barackot – élvezni. A gyümölcsök mellett a zöldségeket is tartósíthatjuk, hogy a hideg hónapok alatt is friss zöldség kerüljön a levesbe, salátába.

Befőzés és egyéb konyhai praktikákMinden háziasszonynak meg van a saját bevált receptje, de a megszokott mellett újdonságokat  is kipróbálhatunk. A Dorling Kindersley kiadó Befőzés és egyéb konyhai praktikák című könyve többféle lehetőséget kínál zöldségek és gyümölcsök tartósítására. A receptkönyv a legfontosabb alapanyagok és eszközök bemutatásával kezdődik, felvázolja mire kell nagyon odafigyelnünk ételeink tartósításakor, meg tudhatjuk mitől romolhatnak meg a friss ételek. A könyv három nagyobb részre tagolódik, kezdőknek, haladóknak és mestereknek kínál recepteket. Az egyszerű fagyasztott zöldségektől, gyümölcsöktől, az a szirupokon és alkoholos italokon keresztül a pácolt halakig mindent megtalálunk.  Nemcsak a kamra polcra készíthetünk befőzni valót, hanem egyes receptekből előállított ételek ajándékba is adhatók.

A befőzés minden mozzanatát képekkel illusztrálták. A hozzávalók mellett a szükséges eszközöket is felsorolják, sőt képi anyaggal is bemutatják. Több változatot is megismerhetünk egy fajta receptből. Tippeket, fortélyokat, a tárolás módját is megosztják minden recept végén. A fagyasztott zöldségeknél és gyümölcsöknél még egy táblázat is rendelkezésre áll, amiből a tárolás módját, az adott étel tárolhatóságának idejét valamint a blansírozás idejét tudhatjuk meg.

Praktika magazinHa még ezen recepteknél is pikánsabbakat akarunk készíteni, vegyük elő a Praktika magazin júniusi számat, ami természetesen megtalálható a könyvtárban. A folyóirathoz jár mellékletként egy pár oldalas befőző füzetecske, amiben egyedi recepteket találunk, amelyek nagyon jók, ha valakit valami különlegessel akarunk megajándékozni. Jó magam is kipróbáltam már egyet, méghozzá a vörösboros körtét. A bor mellé én még löttyintettem egy nyelet házi pálinkát is. Nászajándékba készült a múlt hónapban, és annyira jól sikerült, hogy az ifjú pár már el is fogyasztotta. A boros körte mellett, készíthetünk csilis, babéros birsalmát, csokis meggyet tehetünk el vagy málnás pezsgőt esetleg limoncellot. Érdemes kipróbálni, kísérletezgetni az alap receptekkel, biztos nem bánjuk meg, akinek meg adjuk nagyon fog neki örülni.


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások