0Shares

Tapír szappanopera

Egy gyönyörű, napsütéses májusi vasárnap délután szülői értekezletre voltunk hivatalosak a Fővárosi Állatkertbe. A Dél-Amerika kifutó előtt találkoztunk a tapírok gondozójával, aki érdekes részleteket osztott meg velünk a tapírcsalád életéről. A kifutón végre megpillanthattuk Rezsőt, aki időközben kinőtte a csíkjait és lassan eléri a tapírok 200 kg-os versenysúlyát.

Mióta örökbe fogadtuk Rezsőt, folyamatosan nyomon követjük a Dél-Amerika kifutó webkameráján keresztül a tapírcsalád életét, de hosszú hónapokon keresztül rejtélyes módon még az etetések alatt sem láttunk két tapírnál többet. Találgattuk, hogy mi lehet ennek az oka. A leginkább arra hajlottunk, hogy a téli hideg miatt nem engedik ki a szabadba a tapírgyereket, meg Sukit, az anyukáját.

A valóság ennél sokkal drámaibb volt. Hada, Rezső nővére, amint ivaréretté vált, kiállhatatlanul kezdett viselkedni az anyukájával. Az egyik januári napon a kifutón rátámadt Sukira, és ha a gondozó nem tereli el a figyelmét, meg is harapja. Rezső a történtek miatt sokkos állapotba került és bemenekült a vízzel teli medencébe. Hosszú percen keresztül nem lehetett őt semmilyen módszerrel kicsalogatni a vízből.

Sajnos a téli fürdőzés nem tett jót Rezsőnek, tüdőgyulladást kapott és mivel nagyon legyengül a szervezete, még meg is rühesedett. Ezért töltötte télen és kora tavasszal a napjait a tapírok védett, belső szállásán. Hadát a támadás után kényszerszabadságra küldték a nagynénjéhez Jennyhez, Szegedre, de sajnos itt is csúnyán viselkedett, hazaküldték, és a mai napig magánzárkában ücsörög a belső szálláson. Ha esetleg megsajnáltad a kis tévelygőt, megnyugodhatsz, a napokban átszállítják egy lengyel állatkertbe, ahol saját, füves kifutót kap.

Rezsőről az is kiderült, hogy tulajdonképpen egy csoda, hogy egyáltalán megfogant. Az európai állatkertekben élő tapírok 80%-a herpeszes, ezért úgy döntöttek a szakemberek, hogy leállítják a szaporító programokat és dél-amerikai menhelyekről vesznek át egészséges tapírokat, akikkel új génállományt alakítanak ki. Emiatt Hada születése után Gézát, Rezső apukáját, kémiailag kasztrálták. Ezt követően fogant meg Rezső. A miérteket még ma is csak találgatják…

Látogassátok meg a mi biológiai csodánkat az állatkertben, vagy élethű, plüss reinkarnációját a könyvtárban, szelfizzetek vele, és persze olvassátok a Laptapírt a könyvtárunkban! Bármilyen kérdésed van a (Lap)Tapírral kapcsolatban, keresd Lehota Ágnes tapírszakértő könyvtárosunkat az InfoTérben!

 


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások