6Shares

 

A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban rendezték meg január 15-én Tóth Andi első könyvének gödöllői bemutatóját, mely “Dobd ki a szemetest” címmel jelent meg, és amelyben saját gyakorlati tapasztalatait osztja meg az olvasókkal, végigvezetve a hulladékcsökkentés konkrét, kézzelfogható lépésein. Az idei évet az intézmény a Zöld könyvtár tematikának szenteli, ennek első programja volt az esemény.

A bemutatón jelen volt Rémán Izabella, a könyv kiadója, aki szintén lelkes hulladékcsökkentő, és akitől betekintést nyertünk a könyv kiadásának hátterébe is. A könyv nagy sikerét és népszerűségét tükrözi, hogy megjelenése óta jelenleg a harmadik újranyomásnál tart. Az est moderátorától, Tóth Gabriella könyvtárostól megtudtuk, hogy hiánypótló kézikönyv ez, mely tele van érdekességekkel, három szinten – kezdő, haladó, szuperhaladó – bemutatott gyakorlati lépésekkel a mindennapi élet hat területéről (szemlélet, bevásárlás, konyha, fürdőszoba, takarítás, kert). A könyv szerves része az olyan alapítványok, szervezetek, gyűjtőhelyek, nonprofit vállalkozások, applikációk listája, mely szintén nagy segítség a zero hulladékra való törekvésben, de kitér a magyarországi zéró hulladék életformát támogató webáruházakra és boltokra is. Huszonkilenc házilag elkészíthető recept és sok-sok fotó színesíti, továbbá tartalmaz egy motiváló ellenőrző listát, mely segítséget nyújt az új életforma felé vezető út dokumentálására.

Az est folyamán szó esett a szelektív hulladékgyűjtésről, és arról is, hogy miért nem elégedhetünk meg csupán a hulladék kezelés ezen módjával, ha valóban tenni szeretnénk a környezetünkért. Ahogy Andi elmondta, a legegyszerűbb módja a szemét csökkentésének háztartásunkban, ha nem visszük haza a szemetet, ha kevesebb csomagolóanyagot választunk, illetve, ha mérsékeljük fogyasztásunkat. Ehhez kapcsolódik a könyvben ismertetett 5K alapelv első mondata, melyet érdemes mindenkinek kimondania akár többször is vásárlás közben: Köszönöm, nem kérek.

A téma népszerűségét mutatta az is, hogy több mint 70 vendég jött el, akik a beszélgetés végén lehetőséget kaptak, hogy feltegyék saját kérdéseiket. Azt est zárásaként egy rövid kvíz kérdéssorra lehetett válaszolni, melynek fődíja Tóth Andi könyve volt.

Tóth Gabriella – Istók Anna


Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

:D :-) :( :o 8O :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen:

Megosztások